Германия изпраща самолет за руския опозиционер Алексей Навални, който е в кома след отравяне, за да може да той да получи лечение в германска клиника, предаде Дойче веле.

По-рано той беше приет в болница в Омск, а лекарите заявиха, че състоянието му не позволява да бъде транспортиран.

Кинопродуцентът Яка Бизил, основател на организацията Cinema fоr Peace, заяви, че самолетът е екипиран с медицинска апаратура и лекарски екип. Той поясни, че е бил помолен за спасителната операция от Пьотр Верзилов от групата "Pussy Riot", който също беше отровен в Рудия, а след това беше спасен от германски лекари.

Очаква се Навални да бъде приет в германската клиника "Charite".

"Ако състоянието на Навални позволи той да бъде транспортирана, сутринта самолетът незабавно ще излети за Берлин. Съпругата му ще го придружи." - посочи председателят на Cinema fоr Peace.

Znak: 9 знакови отровителства на Кремъл през този век

Znak: 9 знакови отровителства на Кремъл през този век

Само казусът Скрипал е разследван сериозно...

Бизил беше човекът, който през 2018 г. помогна да се организира транспортирането на Верзилов от Москва до Берлин, където медиците от "Charite"се пребориха за живота му. Сега лично Верзилов се е обърнал към клиниката с молба да бъде приет Алексей Навални. По думите му, симптомите на Навални наподобяват неговите, когато е бил отровен.

Междувременно от неговата организация Фонд за борба с корупцията са помолили лекарите в Омск да предоставят медицинската документация, за да може той да отпътува за Германия, но молбата им не е била удовлетворена.