Германия има фискалната сила да мобилизира допълнителна държавна помощ до 50 милиарда евро за компании, засегнати от второто блокиране на коронавируса, заяви министърът на икономиката Петер Алтмайер в реч в парламента, съобщава "Ройтерс".

Това е допълнение на вече изплатени безвъзмездни средства от около 80 милиарда евро, допълнителни 23 милиарда евро като част от схемата за защита на работните места Курцарбайт и многогодишна програма за стимулиране на стойност 130 милиарда евро, каза Алтмайер пред депутатите.

Правителството на канцлера Ангела Меркел от март освободи безпрецедентен набор от спасителни и стимулиращи мерки, които помогнаха да се смекчат въздействието на пандемията COVID-19 върху най-голямата икономика в Европа през миналата година.

Брутният вътрешен продукт - БВП се сви с по-малко от очакваното 5% през 2020 г. Това бе надминато в следвоенната ера само с рекордните -5,7% през 2009 г., по време на финансовата криза.

Но правителството намали прогнозата си за растеж на БВП в сряда до 3% тази година, рязко преразглеждане от прогнозата от миналата есен от 4,4% поради второто блокиране на коронавируса.

Алтмайер обрисува картина на двускоростна икономика, при която индустрията продължава да се развива добре, докато услугите страдат от ограниченията, които бяха наложени в началото на ноември и затегнати в средата на декември.

Алтмайер очаква предкризисни икономически нива в Германия до средата на 2022 г.

Алтмайер очаква предкризисни икономически нива в Германия до средата на 2022 г.

"Сега не е моментът да говорим за облекчаване на ограниченията"