Германия намекна, че може да се намеси с военна сила в Сирия, ако бъде използвано химическо оръжие.

Канцлерът на страната Ангела Меркел заяви, че Германия не може просто да гледа, ако в Сирия бъде извършена химическа атака, информира "Ройтерс".

Преди два дни правителството на Меркел обяви, че провежда разговори със съюзниците си за възможна военна намеса в раздираната от война арабска държава.

Консервативният лидер поясни, че Германия не може просто така да отхвърли военна интервенция. Според осведомителната агенция коментарът е директен укор по адрес на социалдемократите, които отхвърлят участие във военни действия в Сирия.

"Германската позиция просто не може да казва "не", без значение какво се случва по света", изтъкна канцлерът пред Бундестага.

Германия не участва във военните удари на САЩ, Франция и Великобритания в Сирия през април след атака с химически оръжия.

Но Меркел и консерваторите трябва да преодолеят социалдемократите, партньори в коалиционното правителство, и огромната обществена опозиция срещу участие на Германия във военни мисии в чужбина.

Лидерът на социалдемократите Андреа Налес отбеляза пред депутатите, че нейната партия няма да се съгласи на военна интервенция в Сирия без разрешението на ООН.

74% от германците са против военна интервенция в Сирия в случай на химическа атака от сирийското правителство, показва ново проучване на вестник "Велт".