97-годишна жена, която е работила като секретарка в нацистки концентрационен лагер, беше осъдена от съд в Германия за съучастничество в убийството на повече от 10 000 души, съобщава Ен Би Си.

Ирмгард Фурхнер получи двегодишна условна присъда от съда в Итцехое, в съответствие с искането на прокуратурата.

Тя е съдена в съд за непълнолетни, защото е била на 18-19 години, когато е работила като секретарка на командира на СС в концентрационния лагер "Щутхоф" по време на Втората световна война.

Фурхнер беше обвинена в "подпомагане на лица, заемащи отговорни позиции в бившия концентрационен лагер "Щутхоф", при систематичното убиване на затворниците там, поради работата й като стенографска машинописка/секретар в офиса на коменданта на лагера между юни 1943 г. и април 1945 г.", според прессъобщение на съда.

Не за първи път хора, които не са били пряко замесени в убийства в концентрационните лагери, биват признати за виновни в помагачество и съучастие в убийство.

Германски съд праща в затвора 101-годишен бивш есесовец за убийства в концлагер

Германски съд праща в затвора 101-годишен бивш есесовец за убийства в концлагер

Йозеф С. е осъден на 5 години лишаване от свобода

В предишни години Оскар Грьонинг, работил като счетоводител в "Аушвиц", и Джон Демянюк, който е работил като пазач в "Собибор", също бяха признати за виновни в съучастие в убийство в германски съдилища.

Прокурорите призоваха съдът в Северна Германия да даде на Фурхнер двегодишна условна присъда, като оцелелите от лагера на смъртта и роднините на жертвите, които се явиха като съвместни ищци в процеса, подкрепиха това искане. Те уведомиха съда, че не е в техен интерес 97-годишната жена да лежи в затвора.

Адвокатът на Фурхнер поиска тя да бъде оправдана с аргумента, че въпреки че е ясно, че хиляди хора са били убити в "Щутхоф", доказателствата не сочат, че Фурхнер е знаела за систематичните убийства в концентрационния лагер.

Според уебсайта на Мемориалния музей на Холокоста в Съединените щати над 60 000 души са загинали в лагера - много от тях чрез смъртоносни инжекции или в газовите камери. Други са починалит от болести или от глад. Сред тях са евреи, политически затворници, обвинени престъпници, хора, заподозрени в хомосексуална дейност, и свидетели на Йехова.

Условна присъда за 93-годишен нацист

Условна присъда за 93-годишен нацист

Това е един от последните съдебни процеси срещу оцелели нацисти

Германският таблоид "Билд" нарече Фурхнер "секретарката на злото", което е препратка към "баналността на злото" - фраза, добила популярност от еврейската философка Хана Аренд през 1963 г. по отношение на процеса срещу Адолф Айхман, един от основните организатори на Холокоста .

По-рано този месец Фурхнер наруши мълчанието си и направи неочакван последен коментар. Тя каза, че съжалява за случилото се, както и че съжалява, че тогава е била в "Щутхоф". Преди това Фурхнер е присъствала, но е запазвала мълчание по време на съдебните заседания, продължили 14 месеца.

В началото на делото, Фурхнер прекара пет дни в ареста, но впоследствие беше освободена. По-късно съдът обясни, че поради възрастта и състоянието на жената не се е очаквало от нея "активно да избягва процеса".

Делото срещу Фурхнер може да бъде последното такова срещу обвинен нацистки военнопрестъпник в Германия, тъй като подсъдимите остаряват. През 2019 г. подобно дело срещу 95-годишен бивш пазач в нацисткия лагер "Щутхоф" беше прекратено, тъй като обвиняемият беше счетен за негоден да бъде изправен пред съда.

Почина "счетоводителят от Освиенцим"

Почина "счетоводителят от Освиенцим"

Оскар Грьонинг трябваше да лежи 4 години в затвора