Министърът на финансите на Германия Олаф Шолц приветства подкрепата на Вашингтон за налагане на минимален корпоративен данък на глобално ниво. Според Шолц това е "голяма крачка" в борбата с укриването на данъци, информира АФП.

"Подкрепата на САЩ носи на тази инициатива силен попътен вятър", коментира Шолц пред журналисти и отбеляза, че се надява да бъде постигнато споразумение тази година.

Вчера финансовият министър на САЩ Джанет Йелън заяви, че Вашингтон ще настоява пред Г-20 за въвеждане на глобален минимален корпоративен данък.

Финансовите министри от Г-20 се очаква да обсъдят предложението по време на виртуална среща в сряда, организирана от Италия.

Представител на финансовото ведомство на САЩ коментира пред журналисти, че Г-20 има за цел да излезе с предложение за минимален корпоративен данък до юли. Той подчерта, че администрацията на президента Джо Байдън може да промени законодателството, ако се наложи, за да може минималният данък в САЩ да отговаря на международния план.

Споразумение на Г-20 ще даде тласък на организираните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие преговори на по-широко ниво за въвеждане на глобалния данък като начин за защита на всички членове от ерозия на данъчните приходи.