Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън ще призове по-късно днес за минимален размер на корпоративния данък по света в речта си пред Чикагския съвет по глобални въпроси, съобщава Axios.

"Работим със страните от Г-20 да договорим глобална минимална ставка на корпоративния данък, която може да спре "дъмпинга", ще каже Йелен в речта си според откъс от подготвените от нея коментари.

Джанет Йелън обосновава плана на президента Джо Байдън за повишаване на корпоративните данъци в САЩ за финансиране на инфраструктурния му план за 2 трлн. долара.

Байдън: Инфраструктурният план за $2,25 трлн. създава милиони работни места

Байдън: Инфраструктурният план за $2,25 трлн. създава милиони работни места

Досега групи от обществото са били изключени от реформите

Убеждаването на други страни да наложат глобален минимален данък би намалило вероятността компаниите да се преместят в офшорни зони, след като Байдън се стреми да увеличи корпоративната ставка от 21% на 28%.

"Конкурентоспособността е нещо повече от това как компаниите със седалище в САЩ се справят с други компании в световните оферти за сливания и придобивания", ще каже Йелън.

"Става въпрос да се уверим, че правителствата имат стабилни данъчни системи, които събират достатъчно приходи, за да инвестират в съществени обществени блага и да реагират на кризи, както и че всички граждани справедливо споделят тежестта на финансирането на правителството", ще изтъкне още американският финансов министър.

Републиканците няма да одобрят плана на Байдън от $2 трлн. за инфраструктура

Републиканците няма да одобрят плана на Байдън от $2 трлн. за инфраструктура

Лидерът на малцинството в Сената на САЩ Мич Макконъл заяви, че ще се бори със зъби и нокти

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп понижи американския корпоративен данък от 35% на 21%, аргументирайки се, че американските компании са в неравностойно положение в световен мащаб и са стимулирани да се преместят в офшорни зони.

Средната корпоративна ставка в Г-7 е 24%, като наскоро около девет страни намалиха корпоративната си ставка.

Планът на Байдън също така ще повиши международния минимален процент за чуждестранни печалби от американски компании от 10,5% на 21%, което все още ще бъде по-ниско от 28% вътрешен корпоративен данък.

Припомняме, че в България корпоративният данък е 10 процента.