Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас предупреди президента на САЩ Доналд Тръмп да не сключва едностранни споразумения с Русия за сметка на съюзниците на Вашингтон, информира "Ройтерс".

Тръмп, който ще се срещне с руския президент Владимир Путин във Финландия в понеделник, тази седмица обвини Германия, че е "пленник" на Русия заради енергийната си зависимост от Москва. Той също така призова страните членки на НАТО да увеличат парите за отбрана.

Тръмп изригна: Германия е пленник на Русия

Тръмп изригна: Германия е пленник на Русия

"Неуместно" и "нечестно" било Европа да харчи твърде малко за отбрана

В четвъртък американският президент описа Путин не като "враг", а като "конкурент". Той поясни, че очаква да се разберат на първата си официална среща. Според него срещата с Путин е най-лесната част от обиколката му в Европа.

Маас приветства срещата, на която Доналд Тръмп ще повдигне въпроса за съкращаване на ядрените оръжия.

"Винаги сме казвали, че се нуждаем от диалог с Русия. Заради това е хубаво Вашингтон и Москва да разговарят. Ще бъде крачка напред, ако тази среща тласне към ядрено разоръжаване", изтъкна Маас пред "Билд ам зонтаг".

Но той подчерта: "Той често напада партньорите си, в крайна сметка рискува да загуби. Едностранни споразумения за сметка на партньорите също ще навредят на САЩ".

Междувременно президентът на САЩ заяви в интервю за CBS News, че няма високи очаквания за срещата с Путин. Според него "нищо лошо" няма да се случи след срещата си с Путин.

"Може нещо добро да излезе. Отивам с ниски очаквания. Няма да отида с високи очаквания", каза той.

Американският лидер подчерта, че може да поиска Москва да екстрадира обвинените преди няколко дни 12 руски разузнавачи за хакерска атака срещу демократите на изборите през 2016 г.

САЩ повдигнаха обвинения срещу 12 руски агенти за намесата на изборите

САЩ повдигнаха обвинения срещу 12 руски агенти за намесата на изборите

Те са обвинени, че са извършили хакерска атака срещу Националния комитет на Демократическата партия