Германският канцлер Олаф Шолц приветства във вторник частичното изтегляне на руските войски от украинската граница, като го определи като "добър знак" и отбеляза, че трайна стабилност и сигурност в Европа могат да бъдат постигнати само с помощта на Русия, съобщава "Франс 24".

Говорейки на пресконференция след разговори с руския президент Владимир Путин в Москва, Шолц каза, че Русия е ключов играч в поддържането на сигурността в Европа и че Русия трябва да остане партньор в осигуряването на стабилност на континента.

"За европейците е ясно, че трайна сигурност не може да бъде постигната срещу Русия, а само с Русия. Дипломатическите възможности далеч не са изчерпани. Това, което чуваме сега, че някои войски са се оттеглили, е добър знак, надяваме се, че ще последват още", каза той, отбелязвайки, че: "Трябва да е възможно да се намери решение. Колкото и тежка и сериозна да изглежда ситуацията, аз отказвам да кажа, че е безнадеждна."

Германия остава твърда: Без "Северен поток 2", ако Русия нападне Украйна

Германия остава твърда: Без "Северен поток 2", ако Русия нападне Украйна

Берлин обещава тежки санкции за Кремъл при провал на дипломацията

Шолц каза още, че се ангажира да осигури транзита на газ през Украйна. "Поемаме ангажимент да гарантираме, че транзитът на газ в Европа работи през Украйна, Беларус, Полша и "Северен поток 1" според споразуменията, които имаме. И ние също искаме да гарантираме мирно развитие в Европа".

Шолц повтори, че макар да възнамерява да гарантира, че няма да възникне конфронтация в Украйна, ако това се случи, ще има последствия.

Спорният газопровод "Северен поток 2", който заобикаля Украйна при доставянето на руска енергия в Германия, се очертава като пречка в отношенията на Берлин с Вашингтон и Киев. Много наблюдатели в Европа са обезпокоени от нарастващата зависимост на Германия от руската енергия.

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че Русия ще използва газопровода като лост. "Имаме определени разногласия в нашите оценки" за енергийната връзка Русия-Германия, каза Зеленски след разговори с Шолц в Киев в понеделник.

Русия завърши изграждането на газопровода, който минава под Балтийско море, но германските регулатори все още не са одобрили използването му.

Путин натърти пред Шолц: Слушаме уверения, а НАТО вече е до нашата къща

Путин натърти пред Шолц: Слушаме уверения, а НАТО вече е до нашата къща

Казват, че в близките години Украйна няма да влезе в НАТО. Какво значи "казват"?