Германия ще се нуждае от "милиарди маски" в борбата срещу коронавируса, обяви премиерът на провинция Бавария Маркус Зьодер, цитиран от Си Ен Ен.

"Дългосрочно ние ще се нуждаем от огромно количество маски. Вярвам, че в крайна сметка ще се нуждаем от милиарди маски в Германия", обясни той.

Германия търси 80 000 сезонни работници

Германия търси 80 000 сезонни работници

Според новия план по 40 000 работници може да влизат в Германия на месец през април и ма

Зьодер поясни, че маските предимно ще са необходими за медицинския персонал и за възрастните хора в старческите домове.

Министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан иска държавата да стане по-малко зависима от маски, което означава, че трябва да произвежда повече.

Междувременно германският военен министър Анегрет Крамп-Каренбауер заяви пред ARD, че от петък ще мобилизират 15 000 войници за подпомагане на регионалните власти в борбата срещу коронавируса.

140 починали и 6156 заразени с коронавирус в Германия за 24 часа

140 починали и 6156 заразени с коронавирус в Германия за 24 часа

Потвърдените случаи на заразени с коронавирус в Германия се увеличиха до 73 522, докато починалите достигнаха 872

Войниците ще бъдат използвани за охрана на важна инфраструктура, доставяне на медицински материали и изграждане на полеви болници.

Крамп-Каренбауер отбеляза, че за първи път армията е мобилизирана за подобна цел. Тя обаче призна, че армията, както и много агенции, имат недостиг на защитно облекло.

"Борбата срещу коронавируса ще бъде продължителна - това е маратон", смята тя.

Разполагането на армията по улиците на Германия е деликатен въпрос и много рядко се прибягва до подобни действия заради ограниченията в конституцията на държавата.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 827 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 40 000. Регистрирани са случаи в 205 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 962 000 случая и над 49 000 починали в 180 държави, възстановили са се повече от 203 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".