Германия, Швеция и Дания съвместно предупредиха, че трябва да се направи повече за спиране на мигрантите от Турция към Европа, но те изразиха надежда възможно най-скоро да бъдат облекчени граничните проверки, цитирани от световни агенции.

Швеция и Дания се съгласиха да премахнат временно наложените гранични проверки в най-скоро време, но първо трябва да се намали потокът от мигранти, обяви Брюксел след извънредна среща на трите европейски държави.

Граничните мерки на Швеция дават резултат, ЕК с извънредна среща

Граничните мерки на Швеция дават резултат, ЕК с извънредна среща

Разговори межд Дания, Швеция и Германия

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос обяви вчера, че свиква извънредна среща, след като Швеция и Дания наложиха гранични проверки по-рано тази седмица заради мигрантския поток.

Съгласихме се да държим мерките за кратък срок и да се върнем към нормален режим възможно най-скоро. Това означава, че потокът ще трябва да бъде намален, изтъкна еврокомисарят след среща с официални представители на Швеция, Дания и Германия в Брюксел.

За първи път за последните 50 г. Швеция въвежда контрол по границата с Дания

За първи път за последните 50 г. Швеция въвежда контрол по границата с Дания

Шведското правителство ще се опита с новите мерки

Всички сме съгласни, че Шенген и свободното движение трябва да се съхранят, добави той.

На срещата присъстваха шведският министър по миграцията Морган Йохансон, датският имиграционен министър Ингер Стойберг и Оле Шрьодер от вътрешното министерство на Германия.

Шведският министър изтъкна, че новите проверки не трябва да действат повече от необходимото. Според него контролът по границата е необходим, защото страната му е приела повече бежанци на глава от населението в сравнение с всяка друга европейска страна – 160 хиляди мигранти през изминалата година (115 хиляди само през последните 4 месеца), включително 26 хиляди непридружени непълнолетни.

Дания въведе контрол по границата с Германия

Дания въведе контрол по границата с Германия

Само преди няколко часа Швеция наложи подобна

Ингер Стойберг каза, че Дания „наблюдава ситуацията всеки час”, допълвайки, че „в Дания не искаме да бъдем крайна дестинация за хиляди и хиляди бежанци”.

Германският представител заяви от своя страна, че част от проблема е, че приетата от ЕС схема за разселване на 160 хиляди бежанци от Гърция и Италия към други страни членки не работи.