Рязко е спаднал броят на мигрантите, пристигнали в Южна Швеция от Дания през първия ден след наложените гранични проверки, обяви шведската полиция, цитирана от „Франс прес”.

Припомняме, вчера Швеция наложи гранични проверки по границата с Дания заради безпрецедентния поток от мигранти. Часове по-късно Дания наложи подобни мерки по южната си граница с Германия.

За първи път за последните 50 г. Швеция въвежда контрол по границата с Дания

За първи път за последните 50 г. Швеция въвежда контрол по границата с Дания

Шведското правителство ще се опита с новите мерки

Полицията в южния шведски регион Сконе съобщи, че е регистрирала само 48 мигранти, пристигнали в Швеция в понеделник. С изключение на Нова година, от 29 декември на ден в страната са навлизали най-малко по 200 мигранти.

Може да се каже, че има рязък спад. Но е изминал само един ден (откакто бяха наложени проверките) и не можем да изключим, че бежанците ще намерят други начин да влязат в Швеция, изтъкна говорител на шведската полиция.

Шведската брегова охрана обяви, че се подготвя за варианта мигрантите да се опитват да преминават през протока Йоресунд, който разделя Дания и Швеция.

Швеция за първи път наложи гранични проверки с Дания за последните 50 г.

Дания въведе контрол по границата с Германия

Дания въведе контрол по границата с Германия

Само преди няколко часа Швеция наложи подобна

Няколко европейски държави, включително Германия, Австрия и Франция също върнаха контрола по границите си миналата година.

В Швеция живеят 9,8 милиона души. Страната е приела през изминалата година 160 хиляди мигранти.

Междувременно Европейската комисия обяви, че ще домакинства разговори между Дания, Швеция и Германия в сряда във връзка с наложените гранични мерки, които поставят под въпрос бъдещето на Шенгенската зона.

Шенген е пред рухване, притеснена Германия

Шенген е пред рухване, притеснена Германия

След като Дания и Швеция възобновиха граничния контрол

Целта на тази среща е да се подобри координацията между съответните страни с цел да се осигури по-добро управление на миграционния натиск”, уточни еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос.

В разговорите ще участват шведският министър по миграцията Морган Йохансон, датският имиграционен министър Ингер Стойберг и Оле Шрьодер от вътрешното министерство на Германия, отбелязват от Комисията.