Германия вече се бори с втора вълна от коронавируса и рискува да пропилее ранния си успех чрез плаващи правила за социално дистанциране, заяви ръководителят на германския лекарски съюз, цитиран от "Ройтерс".

През последните седмици броят на потвърдените ежедневно случаи на коронавирус непрекъснато се повишава, като здравните експерти предупреждават, че неспазването на хигиената и правилата за дистанциране сред някои от обществеността разпространяват вируса.

"Вече сме във втори, плитък подем", каза Сузана Джонна, президент на Marburger Bund, който представлява лекарите в Германия.

Тя поясни, че съществува опасност копнежът да се върне към нормалността и да се потискат ограничителните мерки да осуети успеха, който Германия постигна досега, призовавайки хората да се придържат към правилата за социално дистанциране и хигиена и да носят маски.

Най-голямата европейска икономика досега издържа на пандемията с много по-малко смъртни случаи, отколкото някои големи съседи като Франция и Италия, поради широкото тестване, добре оборудвана система за здравеопазване и доброто придържане към социалното дистанциране.

В Германия притеснени - коронавирусът пак настъпва
Обновена

В Германия притеснени - коронавирусът пак настъпва

Последното развитие с броя на случаите на коронаирус ме притеснява много

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия се увеличи с 879 до 211,281, показаха данни на Института на Робърт Кох (RKI) за инфекциозни заболявания. Отчетеният брой на смъртните случаи е нараснал с осем до 9156, показват данните.

Джонна каза, че болниците са подготвени и ще предоставят легла за интензивно лечение на пациенти с COVID-19 постепенно, като в същото време постепенно намаляват броя на планираните приеми в нормалните отделения.

Според регистъра за интензивно лечение на DIVI в Германия има почти 21 000 легла за интензивно лечение, от които около 12 200 са безплатни. Към понеделник в интензивното лечение е имало 270 пациенти с COVID-19. 

Безплатен тест за коронавирус в Германия за завърналите се от чужбина

Безплатен тест за коронавирус в Германия за завърналите се от чужбина

Тези, които се върнат от държави с риск, трябва да бъдат тествани