Бързото покачване на случаите на коронавирус в Германия е много тревожно. Това обяви ръководителят на Институт "Роберт Кох" Лотар Вилер, цитиран от АФП и други медии.

Той призова гражданите да спазват дистанция и да носят маски.

Германия обмисля задължителни тестове за прибиращи се от рискови държави

Германия обмисля задължителни тестове за прибиращи се от рискови държави

Но с отрицателен тест няма да им налагат карантина

"Ние трябва да попречим на този вирус още веднъж да се разпространи бързо и неконтролируемо", подчерта Вилер пред журналисти на първата си пресконференция от седмици.

"Последното развитие с броя на случаите на коронаирус ме притеснява много и всички нас в Институт "Роберт Кох", добави той.

Според него небрежност е причината зад постоянното покачване на новите случаи в Германия. "Увеличението е свързано с факта, че ние станахме небрежни", предупреди експертът.

Германия е ударена от втора вълна на коронавирус

Германия е ударена от втора вълна на коронавирус

Втората вълна на коронавирус вече е тук.

Новите случаи на коронавирус в Германия се увеличиха почти двойно във вторник до 633. Институтът свързва ръста с увеличените социални контакти на събирания и на работното място.

Вилер разкри, че 3611 нови случая са потвърдени в страната за последните седем дни след появата на множество малки огнища.

През последните седем дни Германия регистрираше средно по 557 нови случая в сравнение с 350 в началото на юли.

По думите му маски трябва да се носят не само в закрити пространства, но и навън, ако не може да се спазва социална дистанция.

"Ако човек не може да осигури 1,5 метра дистанция, ние препоръчваме носене на маски - не само в закрити пространства, но също и на открито", призова той.

Вилер допълни, че основни правила за хигиена като миене на ръцете и спазване на дистанция трябва да бъдат спазвани.

"Ние все още не знаем дали това е началото на втора вълна, но може да е. Но аз съм оптимист, че ако спазваме правилата за хигиена, ние можем да я предотвратим, зависи от нас", обяви германският специалист.

В Германия има 206 242 заразени и 9122 починали.

Междувременно Германия предупреди гражданите си да не пътуват до някои части на Испания, включително популярната туристическа дестинация Каталуния заради ново увеличение на случаите с коронавирус.

Безплатен тест за коронавирус в Германия за завърналите се от чужбина

Безплатен тест за коронавирус в Германия за завърналите се от чужбина

Тези, които се върнат от държави с риск, трябва да бъдат тествани

Министерството на външните работи на Германия промени препоръките си за пътуване до Испания и конкретно до Арагон, Каталуния и Навара. Ведомството съветва германците да не пътуват до тези испански региони. Министерството се позовава на данни от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията.