Германия заяви в сряда, че забранява Ansaar International, ислямска организация, за която Берлин твърди, че е финансирала тероризма по целия свят, а полицията нахлу при членове на групата, съобщава "Ройтерс".

"Ако искате да се борите с терора, трябва да пресушите източниците му на финансиране", заяви вътрешният министър Хорст Зеехофер.

Ansaar твърди на уебсайта си, че предоставя хуманитарна помощ на хора, засегнати от войни и кризи, като изгражда или финансира изграждането на болници, сиропиталища и училища.

Германия очаква ислямистка атака, консолидира ЕС за борба

Германия очаква ислямистка атака, консолидира ЕС за борба

Зеехофер: Ще застанем срещу тероризма с цялата си мощ, нашата борба е с екстремизма, не с исляма

Зеехофер каза, че групата и свързана с нея организация "разпространяват салафитски мироглед и финансират терора по целия свят под прикритието на хуманитарна помощ".

Мъж, отговорил на телефона в главния офис на Ansaar в западния град Дюселдорф, отказа да коментира забраната и полицейската акция.

В изявлението на вътрешното министерство се казва, че около 1000 полицейски служители са участвали в акция във филиали на Ansaar в 10 германски провинции и че са конфискувани 150 000 евро (180 000 долара) в брой.

През 2019 г. полицията нахлу в офиси, принадлежащи на Ansaar и друга организация, по подозрение за финансиране на "Хамас", която е в черния списък за тероризъм на Европейския съюз.

Меркел е съгласна с Макрон и Курц - погват ислямистите и пазят границите на Шенген

Меркел е съгласна с Макрон и Курц - погват ислямистите и пазят границите на Шенген

Курц: Тероризмът има идеологическа основа - ислямизмът и политическият ислям