ЕС в понеделник ще затегне санкции срещу Минск и също така ще даде да се разбере, че икономическите ограничения са неизбежни. Това заяви министърът на външните работи на Германия Хайко Маас при пристигането си на заседанието на Съвета на ЕС на ниво външни министри, съобщава ТАСС.

"Лукашенко иска от нас да отворим пътя за всички санкции. Днес ще дадем нашия отговор - ще затегнем санкциите - санкции срещу лица, които участват в този транспорт на нелегални мигранти", каза той. "Ще трябва да говорим и за това, че тежките икономически санкции са неизбежни", добави Маас.

С ще се погрижи мигрантите да не се качват на самолетите, които ги отвеждат до Беларус. Авиокомпании като Turkish Airlines показаха, че могат да стоят настрана от тази незаконна дейност. Мога само да призова другите да направят същото, защото тези, които не го направят, ще трябва да очакват строги санкции", каза той.

"Ситуацията е толкова драматична, че отказът на правото за полет във въздушното пространство на ЕС или забрана за кацане вече не могат да бъдат изключени", предупреди Маас.

ЕС обсъжда нови санкции срещу Беларус

ЕС обсъжда нови санкции срещу Беларус

Заради мигрантската криза

Министърът смята, че през последните дни ситуацията на полско-беларуската граница се е влошила. "Ще продължим по пътя на твърдостта, тъй като няма друга алтернатива", подчерта той. Маас твърди, че "военните от беларуска страна се опитват да разчистят пътя към ЕС за бежанците".

Според него Полша действа рационално и мирно, а проблемът е преди всичко в действията на Беларус. "Полша спечели нашата пълна солидарност", каза той.

В същото време Маас призова Москва да повлияе на Минск в настоящата ситуация. "Ако Путин може да помогне и той може да повлияе на Лукашенко повече от всеки друг в Минск, за да сложи край на тези нечовешки действия, тогава той трябва да го направи", аргументира се Маас. Той вярва, че "думите трябва да бъдат последвани от дела".

Лукашенко: Границата с Полша се нажежава, за да се въвлече Русия в конфликт

Лукашенко: Границата с Полша се нажежава, за да се въвлече Русия в конфликт

Той не иска конфликт на границата, Полша се нуждаела от него