Правителството на Германия призова гражданите на страната да свалят ново приложение, което предупреждава за коронавирус. Берлин го определя като най-добрия инструмент до момента за спиране разпространението на заразата, пише "Гардиън".

Пускането на Corona Warn App беше изправено пред препятствия, включително и разногласия относно поверителността на личните данни и функционалността му. То ще е допълнение към системата за проследяване, която работи в страната от февруари. Приложението ще уведомява потребителите дали и колко продължително са били в контакт на разстояние 2 метра или по-малко от някой, който е с положителна проба за коронавирус.

Информацията за контактите няма да бъде съхранявана централно, както е планирано, а само на мобилните телефони. Приложението се основава на разработена от Apple и Google технология за защита на личните данни. Потребителите са уверени, че личните им данни няма да бъдат засегнати и че приложението няма да изтощава батерията на телефона.

Използването на приложението, което струва 20 милиона евро за разработването му, е доброволно, но вирусолози обявиха, че 60% от германците трябва да го свалят, за да е ефикасно.

Приложението беше представено в Берлин тази сутрин. Към обяд е свалено повече от 1 милион пъти.