Полицията на Германия нахлу в местни офиси на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" в Дюселдорф, информира "Политико".

Разследването е свързано с кампания за финансиране на новоизбрания европейски депутат Гуидо Райл.

Акцията в офисите на партията в западния германски град е част от проверка на финансиране на предизборни лозунги на местния клон на "Алтернатива за Германия" от базирана в Швейцария компания по време на регионален вот през 2017 г. Прокуратурата вярва, че местният клон на партията не е разкрил информация за финансирането.

PR компанията Goal AG е платила 44 500 евро за предизборни постери, използвани в кампанията на Гуидо Райл, пише "Цайт".

По-рано тази година контролен орган към германския парламент нареди на партията да плати глоба от повече от 400 000 евро за нарушаване на правила, които забраняват на партиите да получават дарения от организации извън ЕС, а също и за финансирането на Райл и друг евродепутат от Goal AG.

През 2017 г. Райл беше един от местните кандидати на партията за регионален парламент, но не спечели достатъчно гласове, за да влезе в законодателния орган. През миналия месец той спечели място в Европейския парламент, след като беше на втора позиция в националната листа на "Алтернатива за Германия". Днешната акция е насочена към партията, тъй като Райл не беше избран през 2017 г.

Според говорител на "Алтернатива за Германия" обвиненията са грешка, тъй като не е получила незаконни плащания.

Говорител на прокуратурата коментира пред "Политико", че акцията е проведена "спокойно" и партията е сътрудничила на властите. Разследването ще продължи седмици, ако не и месеци, добави говорителят.

Райл беше член на социалдемократите в продължение на 26 г. Той се присъедини към крайнодясната партия през 2016 г.