Въоръжени германски полицаи проведоха антитерористични акции след получаване на разузнавателна информация за набиране на уязвими младежи от ислямски екстремисти, съобщават световни агенции.

Операцията идва пет дни, след като 24-годишен бежанец беше задържан в Мутерщад, тъй като се предполага, че е подготвял атака на футболен мач.

В Германия арестуваха предполагаем високопоставен член на „Ислямска държава”

В Германия арестуваха предполагаем високопоставен член на „Ислямска държава”

Имало заплаха за Бундеслигата

Около 150 служители на полицията провериха апартаменти в Дуисбург, Дортмунд, Дюселдорф и Тьонисфорст.

Въпреки че се разследват радикални ислямски проповедници, които имат тесни връзки с терористични групи и които вербуват и радикализират младежи да се бият в Сирия и Ирак, операцията е целяла също разкриване на разузнавателни връзки с ДАЕШ („Ислямска държава”).

Един от проверените обекти е офис на туристическа агенция в Дуисбург, собственост на Хасан К., който вече е бил под наблюдение от германското разузнаване.  Двама заподозрени атентатори в индийски храм в Есен по-рано тази година се предполага, че са радикализирани в имота на Хасан.

От федералната прокуратура съобщиха, цитирана от ДПА, че местата, които са проверени, са свързани с трима заподозрени поддръжници на ДАЕШ ("Ислямска държава"). 

Мъжете са вербували хора от името на ДАЕШ между януари и юли 2015 г. Един от тях е предоставял финансова и логистична поддръжка на групировката.

Акциите са проведени в провинциите Долна Саксония и Северен Рейн-Вестфалия.