Германски политици разкритикуваха бившия кмет на Лондон Борис Джонсън за коментара му, че ЕС има същата цел като Хитлер да създаде политическа супердържава, пише „Гардиън”.

Припомняме, вчера Джонсън заяви, че ЕС е поел по гибелен път. Той сравни целите на съюза с тези на Наполеон и Хитлер – обединяване на Европа под една власт.

Бившият кмет на Лондон вижда ЕС по стъпките на Хитлер и Наполеон

Бившият кмет на Лондон вижда ЕС по стъпките на Хитлер и Наполеон

Борис Джонсън агитира за излизане на Великобритания от ЕС

Всеки, който си позволява да влиза в такива полемики, показва, че няма добри аргументи, смята Юрген Хардт, говорител на Християндемократическата партия на Германия в областта на външната политика.

Ако погледнем културния живот и начина на правене на бизнес на континента, ясно е, че Европа никога не е била повече британска от сега. Искаме нещата да се запазят по същият начин – Великобритания в ЕС, каза той.

Днес германските медии отделиха голямо внимание на направените от Джонсън коментари в интервю за „Съндей телеграф”.

Аксел Шефер, говорител на Социалдемократическата партия по европейските въпроси, заяви: „Като много други политици в Германия аз съм безмълвен пред това каква глупост национализмът може да роди в очевидно интелигентни хора”.

По думите му всички страни членки на ЕС са се присъединили доброволно, а не принудително. Това е клуб, в който Великобритания играе водеща роля и който ще бъде невъобразим без лидерството на Обединеното кралство, добави той.

Коментарите на Джонсън идват преди серия от срещи между британски и германски политици в Лондон тази седмица.