Сигнали, че консервативният блок на германския канцлер Ангела Меркел е склонен на компромиси, за да успее да сключи ново коалиционно споразумение със социалдемократите след няколко месеца на политическа криза, съобщава ДПА.

През последните седмици и месеци показахме, че сме готови да водим разговори и че можем да се договорим, каза премиерът на провинция Саксония Михаел Кречмер от Християндемократическия съюз.

По-рано лидерът на консерваторите в парламента Фолкер Каудер намекна, че е готов да приеме промени в здравната политика по молба на Германската социалдемократическа партия. Здравеопазването е един от спорните въпроси на преговорите за коалиция.

"Когато стане въпрос за здравеопазването, ние също искаме да видим промени", добави той.

Християнсоциалният съюз и Християндемократическата партия ще проведат допълнителни консултации днес следобед. Вчера лидерите на двете партии се срещнаха с председателя на социалдемократите Мартин Шулц, но няма индикации дали е постигнат напредък.

"Тази страна трябва най-накрая да се върне към нормално правителство", призова премиерът на Баден-Вюртемберг Винфред Кретчман от Зелените.

Все още няма конкретна дата за започване на официалните коалиционни преговори. Очаква се да започнат тази седмица и има вероятност да продължат до март.