Германските консерватори, Зелената партия и Свободната демократическа партия днес подновяват коалиционните преговори след среща на високо ниво с канцлера Ангела Меркел, на която според участниците са разрешени някои от разногласията между потенциалните коалиционни партньори, информира Ройтерс.

Забуксуваха коалиционните преговори в Германия заради миграцията и климата

Забуксуваха коалиционните преговори в Германия заради миграцията и климата

След 11-часови преговори в четвъртък участниците...

Хорст Зеехофер, лидерът на Християнсоциалния съюз, който е партньор на консерваторите на Меркел, заяви, че разговорите между партийните лидери са помогнали за "промяна на атмосферата" след преговорите през миналата седмица, които достигнаха до задънена улица по въпросите за миграцията и борбата с климатичните промени.

Преговарящите в Германия партии договориха финансовите и данъчни цели

Преговарящите в Германия партии договориха финансовите и данъчни цели

Беше дълга вечер, но си струваше, каза Петер Таубер

"Ние трябва и искаме да съставим стабилно правителство. За да сторим това, трябва да формулираме реален бъдещ план", каза той и призова преговарящите да продължат разговорите при закрити врата, но и да ограничат публичните коментари.

Катрин Гьоринг Екарт, главният преговарящ от страна на Зелената партия, заяви, че срещата в неделя е успокоила нещата за момента. "Сега ние ще трябва да видим дали ще има някакъв ефект върху преговорите тази седмица", изтъкна тя.

Петер Таубер, генералният секретар на Християндемократическия съюз на Меркел, подчерта през миналата седмица, че преговорите са положителни и конструктивни.

Днешните проучвателни разговори - първите от заплануваните четири през тази седмица - ще са с фокус по-малко спорни въпроси като образованието, цифровизацията, пенсиите, пазара на труда и вътрешната безопасност.

Потенциалните коалиционни партньори имат разногласия относно как да постигнат целите за намаляване на въглеродните емисии и дали да наложат таван за прием на мигранти.

Вестник "Щутгартер цайтунг" пише, че трите партии са близо до споразумение по въпроса за легализиране на марихуаната.