Участващите в преговорите три партии за управляваща коалиция в Германия  отложиха разговорите за следващата седмица, след като постигнаха малък напредък по сближаване на позициите за имиграцията и политиката за околна среда, съобщава Ройтерс.

След 11-часови преговори в четвъртък участниците обявиха, че не са успели да намерят обща основа по трудните теми за климатичните промени и имиграцията, но през уикенда ще разгледат аргументите на партиите.

Надяваме се да напреднем през следващата седмица, каза пред журналисти генералният секретар на Свободната демократическа партия Никола Беер.

Според генералния секретар на Християнсоциалния съюз Андреас Шойер постигнатото между консерваторите споразумение за годишния таван за прием на бежанци трябва да бъде основа на всяко коалиционно споразумение.

Това наистина ще бъде критичната точка, каза той и добави, че този въпрос е причината за силното представяне на "Алтернатива за Германия" на изборите.

Източници, запознати с преговорите, разкриха, че лидерите на партиите ще проведат среща до следващия четвъртък, за да се опитат да намерят решение за бежанската политика.

Зелената партия, която е против налагане на таван за прием на бежанци, отбеляза, че позициите за имиграцията значително се различават.

"Дебатът по тази тема беше спокоен и конструктивен, но се запазват сериозни различия", каза преговарящият от "Зелените" Михаел Келнер.

Партиите също не постигнаха съгласие за свързаните с климата цели, които предвиждат намаляване на въглеродните емисии с 40% от нивата от 1990 г. до 2020 г., тъй като са разединени относно как да бъдат постигнати, обявиха източници.

Келнер повтори позицията на Зелената партия, че Германия трябва бързо да затвори централите на въглища, за да помогне в борбата срещу климатичните промени. Другите партии са против тази радикална стъпка.

"Ние сме първото поколение, което е свидетел на климатичните промени и последното поколение, което може да ги спре", предупреди Келнер.

Също така преговарящите партии са постигнали ограничен напредък за европейската политика. Те са съгласували съобщение, в което се казва, че Германия може да спечели само ако Европа е добре. В същото време те ще обсъдят още 25 открити въпроса.