При антитерористична операция в редица градове от Западна Германия бяха задържани 10 заподозрени в ислямизъм. Информацията е на вестник Die Welt.

Повдигнато е дело по подозрение в подготовка на престъпление, представляващо заплаха за националната сигурност.

В събота сутринта Bild съобщи, че антитерористичната операция е станала предишната вечер във федералните земи на Северен Рейн - Вестфалия и Баден-Вюртемберг, в частност - Дюселдорф и Есен (и двете - в Северен Рейн-Вестафалия).

Задействани са експертите по взривни вещества. По информация на Вild, правоохранителните органи са открили осем души, предимно граждани на Таджикистан, които по предварителни данни са планирали да извършат терористичен акт в Германия, Дюселдорф. Полицията обискира помещения във Вуппертал, Дуйсбург, Дюселдорф, Мюнхенгладбах, Есен и Улям.

Следствието е заподозряло, че задържаните във ФРГ предполагаеми ислямисти са свързани с терористичната групировка "Ислямска държава", съобщи представител на прокуратурата на Дюселдорф.

"Подозираме, че става дума за неголяма групировка от "Ислямска държава" или симпатизиращи им лица, каза той. Все още няма сведения за конкретни цели на предполагаемите ислямисти. Образувано е дело по подозрение за подготовка на престъпление, представляващо заплаха за националната сигурност.

По-късно германските власти са наредили да се освободят задържаните. По време на претърсваният правоохранителните органи не са открили "нито взривни вещества, нито оръжия", съобщиха от прокуратурата.

Властите не са искали заповед за арест на заподозрените. Следствието продължава.