Парламентарната група на германската партия "Съюз 90/зелените" поиска още през тази седмица Бундестагът да обсъди строителството на газопровода "Северен поток 2", предаде Дойче веле.

Зелените вече са подали заявка за парламентарни дебати по темата, според съобщение, публикувано днес в профила на партията в Туитър.

"Ако федералното правителство се застъпваше също толкова активно за защитата на климата и чистата енергия (колкото за "Северен поток 2" - б. р.), бихме могли напълно да се откажем от руския газ", се казва в съобщението, в което се цитира изказване на председателката на парламентарната група Катрин Гьоринг-Екард.

По думите й, "Северен поток 2" е бил и ще си остане грешка.

Гьоринг-Екард подчертава, че с отношението си към проекта за газопровода германското правителство "торпилира европейските енергийни и климатични цели и предава европейската солидарност, изпадайки в още по-голяма зависимост от руския газ".

Илиян Василев: Меркел се шрьодизира

Илиян Василев: Меркел се шрьодизира

Отстъпките пред „Северен поток 2“ са безпрецедентен удар срещу ЕС…

По-рано Франция се обяви срещу руския газопровод с аргумента, че не желае да засилва зависимостта от Русия и да вреди на страни от ЕС като Полша и Словакия. Френската страна заяви намерението си да гласува за по-строги правила по Третия енергиен пакет на ЕС, но впоследствие Берлин успя да убеди Париж те да бъдат смекчени.