Смекчаването на правилата за европейския газов пазар, което ще позволи строителството на проекта "Северен поток 2", е безпрецедентен удар срещу ЕС.
Такава позиция изрази във Фейсбук бившият ни посланик в Москва Илиян Василев.

"Меркел се шрьодизира. Вероятно съзнава края на кариерата си." - пише дипломатът, визирайки лобисткото поведение на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер.

Припомняне, след като години наред беше в управителния съвет на руската компания "Роснефт", през 2017 г. той оглави борда й. 

Шрьодер оглави директорския борд на „Роснефт”

Шрьодер оглави директорския борд на „Роснефт”

Преди това постът се заемаше от съветник на руския президент...

"Ударът който се нанася върху Европейския съюз е без прецедент. Когато стане реч за истински неща - отбрана, солидарност, единство - Германия на Меркел винаги се издънва, преследвайки стария си комплекс на липса на колонии и смятайки че без Русия няма шанс. А без Европа?" - коментира Илиян Василев.

По-рано Франция се обяви срещу руския газопровод с аргумента, че не желае да засилва зависимостта от Русия и да вреди на страни от ЕС като Полша и Словакия. Френската страна заяви намерението си да гласува за по-строги правила по Третия енергиен пакет на ЕС, но впоследствие Берлин успя да убеди Париж те да бъдат смекчени.

Франция смята да се изправи срещу „Северен поток 2“

Франция смята да се изправи срещу „Северен поток 2“

Промените, предложени от ЕК...