Повечето граждани на Германия смятат участието на Бундесвера в операцията срещу "Ислямска държава" в Сирия за военна. Това показва иследване на Социологическия институт YouGov. Германските власти избягват подобно определение, защото не смятат "Ислямска държава" за държава.

Според резултатите от социологическото допитване, повечето германци смятат, че участието на германските въоръжени сили в операции срещу терористичната организация "Ислямска държава" в Сирия са военни.

Към тази гледна точка се придържат 55% от гражданите на Германия. 35% от тях смятат, че не става дума за пълномащабна война, съобщават Дойче веле и РТ.

Германските власти избягват думата "война" в официалната риторика, когато става дума за операцията в Сирия, обяснявайки, че войната може да се води между две държави, съгласно изискванията на международното право. ФРГ няма намерение да признава "Ислямска държава" като страна, независимо от наличните органи на самоуправление.

От Германия за участие в операцията в Сирия са изпратени 1,2 хиляди войника, два разузнавателни самолета Торнадо (Tornado), един самолет за презареждане във въздуха и фрегати. Тази операция стана най-голямата от съвременните задгранични мисии. Операцията е за срок от една година, може да бъде продължена по решение на германските власти. Продължението й може да струва 134 млн. евро.