Международната федерация по гимнастика (ФИГ) изключи гимнастичките на Русия и Беларус от участие във всички международни състезания. Това съобщиха от страницата на федерацията по художествена гимнастика.

"Руските и беларуските атлети, и официалните лица, сред които и съдии, няма да участват в състезания на ФИГ от 7 март до второ нареждане", съобщават от ФИГ.

Това означава, че представители на двете държави няма да участват на предстоящите Световни купи по художествена гимнастика.

Предвид масовата ескалация на руската военна инвазия в Украйна, Изпълнителният комитет на Международната федерация по гимнастика проведе днес извънредно заседание, за да обсъди необходимостта от приемане на допълнителни спешни мерки срещу Русия и Беларус.

Руската радиостанция "Ехо Москвы" е изключена от режима на Путин

Руската радиостанция "Ехо Москвы" е изключена от режима на Путин

Заради отразяване на атаката в Украйна

Руските и белоруските граждани, които са членове на Изпълнителния комитет на ФИГ или на техническите комитети, не са засегнати от тази мярка.

ЕК взе предвид последните препоръки на Международния олимпийски комитет (МОК), позицията на комисията на атлетите на FIG и дълбоките опасения и позиции, изразени от много национални федерации по гимнастика, и реши, че:

"Руски и беларуски спортисти и официални лица, включително съдии, нямат право да участват в състезания на FIG или състезания, одобрени от FIG от 7 март 2022 г. до следващо нареждане."