Страхувайки се, че от евентуална апатия на гласоподавателите крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" може да спечели най-много, германският канцлер Ангела Меркел и други водещи политици призоваха германците да гласуват на изборите в неделя, информира Ройтерс.

37% от германците ще гласуват за Меркел на изборите

37% от германците ще гласуват за Меркел на изборите

Прогнозите са Меркел безпроблемно да си извоюва четвърти мандат

Докато много гласоподаватели виждат четвъртия мандат на Меркел като почти необратим, социологическите агенции прогнозират ниска избирателна активност.

Проучване на GMS показва, че 34 на сто не са решили дали да гласуват в сравнение с 29 на сто през 2013 г.

"Молбата ми към всички е да гласуват, да гласуват за тези партии, които на 100% спазват конституцията ни", призова канцлерът пред радио MDR, намеквайки да не гласуват за "Алтернатива за Германия", която е сравнявана от някои коментатори с нацистите на Адолф Хитлер.

Меркел докосва четвърти мандат

Меркел докосва четвърти мандат

Популистите се радват на подкрепа в бившата ГДР

Някои от членовете на партията призовават германците да пренапишат историята за нацистката ера. Партията също предизвика сериозен диспут с отричането на Холокоста, което е престъпление в Германия.

Въпреки че проучванията показват, че консерваторите на Меркел са на път да спечелят изборите, все още не е ясно в какъв състав ще бъде коалицията.

Повечето социологически агенции отбелязват, че ниска избирателна активност ще бъде в полза на "Алтернатива за Германия", която придоби популярност с фокусирането си върху миграцията и сигурността.

„Дясната ръка” на Меркел зове германците да не гласуват, отколкото за „Алтернатива за Германия”

„Дясната ръка” на Меркел зове германците да не гласуват, отколкото за „Алтернатива за Германия”

"Алтернатива за Германия" за първи път ще влезе в Бундестага

"Алтернатива за Германия" е на път да се превърне в първата крайнодясна партия, влязла в германския парламент за последния повече от половин век.

Преди няколко дни дясната ръка на Меркел, Петер Алтмайер, намекна, че германците е по-добре да не гласуват, отколкото да пуснат бюлетина за "Алтернатива за Германия".

Обаче правосъдният министър Хейко Маас, който е от социалдемократите, обвини Алтмайер, че по този начин помага на "Алтернатива за Германия".

"Да се призовават хората да не гласуват помага на кампанията на "Алтернатива за Германия", точно това искат те", предупреди той.

Последните проучвания показват, че опциите за съставянето на коалиция са ограничени до нова голяма коалиция със социалдемократите или трипартийната коалиция "Ямайка" с участието на Свободните демократи и Зелените, макар че може да ограничи възможностите на Меркел за реформа в еврозоната.