Гръцкият външен министър Никос Дендиас заяви в интервю за телевизионния канал Skai, че би било опасно да се гледа на въпроса за превръщането на музея в Света София в джамия от гледна точка само на гръцко-турските отношения и призова да се разглежда като глобален проблем вместо това, предаде "Спутник". 

"На срещата на ЕС Гърция ще поиска от Европейския съюз да състави списък на най-строгите възможни мерки срещу Турция, в случай че нарушава суверенните права на Гърция", заяви Дендиас.

Главният дипломат каза, че посредничеството на Гърция в този дебат не е достатъчно и че Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) и ООН трябва да покажат своите инициативи.

"Опасността е, че ние разсъждаваме върху въпроса за "Света София" от ъгъла на гръцко-турската връзка, докато тя е глобална. Това е въпросът на пренебрегването на правилата и неуважението към световната общност", заяви Дендиас.

Папата "дълбоко натъжен" от решението "Света София" да стане джамия

Папата "дълбоко натъжен" от решението "Света София" да стане джамия

"Мислите ми отиват в Истанбул. Мисля за "Света София", заяви папата

Министърът отбеляза още, че решението на Анкара за "Света София" е поредното провокативно действие срещу Гърция и други страни в региона и не трябва да се пренебрегва фактът, че Турция не проявява дух на сътрудничество за спазване на международното право.

Очаква се министрите на външните работи на ЕС да обсъдят в понеделник решението на върховния административен съд на Турция да отмени постановлението на кабинета от 1934 г. за превръщането на "Света София" в музей и даването на зелена светлина за използване като джамия.

От 24 юли в „Света София“ в Истанбул може да има ислямско богослужение?

От 24 юли в „Света София“ в Истанбул може да има ислямско богослужение?

Ердоган щял да участва в първата молитва

В петък държавният съвет на Турция анулира историческия указ, който превърна мястото в музей за последните 80 години. Това решение означава, че "Света София" вече може да се използва като джамия и е подписан президентски указ за откриване на мястото за мюсюлмански молитви.

По време на неотдавнашната си телевизионна изява турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната ще продължи да върви по правилния път, за да изгради мощна и силна Турция .

Решението за превръщането на обекта в Истанбул в джамия бе посрещнато с твърда съпротива от страна на много членове на международната общност. Руската православна църква изрази съжалението си, че Анкара игнорира призивите за запазване на обекта като музей.

ЮНЕСКО против променения статут на "Света София"

ЮНЕСКО против променения статут на "Света София"

Турският президент Реджеп Ердоган подписа вчера указ, който позволява на мюсюлманите да се молят