Папа Франциск "дълбоко натъжен" от решението на Турция да превърне "Света София" в джамия, предаде "Спутник". 

"Мислите ми отиват в Истанбул. Мисля за "Света София". Дълбоко се натъжавам", каза папата по време на традиционната неделна литургия на площад "Свети Петър" пред базиликата "Свети Петър" във Ватикана.

Глобален бил проблемът със "Света София" според гръцкия външен министър

Глобален бил проблемът със "Света София" според гръцкия външен министър

Той е на мнение, че решението на Анкара е поредното провокативно действие срещу Гърция

В петък върховният административен съд на Турция, Държавният съвет, отмени постановление на кабинета от 1934 г. за превръщането на Света София в музей, което означава, че вече може да се използва като джамия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган незабавно подписа подходящ указ. Очаква се сградата, първоначално построена като византийска катедрала, да се отвори за мюсюлмански молитви на 24 юли.

От 24 юли в „Света София“ в Истанбул може да има ислямско богослужение?

От 24 юли в „Света София“ в Истанбул може да има ислямско богослужение?

Ердоган щял да участва в първата молитва

Решението бе посрещнато с твърда съпротива от страна на много членове на международната общност. Руската православна църква изрази съжалението си, че Анкара игнорира призивите да запази мястото като музей, докато и Вашингтон, и Атина също критикуваха решението.

Света София е построена като православна християнска катедрала от византийския император Юстиниан и е отворила вратите си за вярващите през 537 г. сл. Хр., Оставайки най-голямата християнска църква в света за близо хиляда години, докато Константинопол е превзет от Османската империя и преименуван на Истанбул през 15 век.

"Света София" е превърната в джамия през 1453 г., но през 1934 г. тя се превръща в музей по указ на турския кабинет, а през 1985 г. ЮНЕСКО добавя сградата към списъка си с обекти на световното наследство.

ЮНЕСКО против променения статут на "Света София"

ЮНЕСКО против променения статут на "Света София"

Турският президент Реджеп Ердоган подписа вчера указ, който позволява на мюсюлманите да се молят