Страните от еврозоната, чиито лидери се събраха на спешна среща в Париж, обявиха решението си за спасителния план, с който са готови да дадат гаранции за рефинансиране на банките.

Германия е одобрила пакет на стойност до 500 млрд. евро за междубанковите заеми, Франция ще отпусне около 350 млрд. евро, а Испания заделя 100 млрд. евро за целта.

Предвижда се средствата да бъдат използвани, за да гарантират финансирането на банките на междубанковия пазар, като предоставя гаранции, застраховки и други подобни инструменти.

Освен това ще може да се разменят държавни облигации срещу лоши активи. Това са част от мерките, които предвижда спасителния план на 15-те страни, съобщават световните медии.

Междувременно президентът на САЩ Джордж Буш определи действията на страните от еврозоната като „решителни и категорични". В разговор с италианския премиер Силвио Берлускони, Буш заяви още, че САЩ продължава да работи в тясно сътрудничество с Европа.

Решението за отпускането на средствата от Франция, Германия и Испания бяха приветствани от страни като Австрия и Италия, където ще последва подобен ход.

Австрия ще отдели 85 млрд. евро за гаранция на междубанковите заеми, докато от италианското правителство заявиха, че ще отпуснат толкова средства, колкото са необходими, без обаче да посочват някаква определена сума.

Обявеното днес решение ще помогне да се възвърне доверието към финансовата система в Европа, категорични са лидерите на 15-те страни.

По-рано днес лидерите на страните от еврозоната се договориха да осигурят гаранции, за да помогнат да се увеличи ликвидността на банките и да рекапитализират тези, които имат нужда. Това заяви белгийският финансов министър Дидие Рейндер.

Рейндер уточни, че през следващите дни страните от еврозоната ще обявяват какви мерки ще вземе всяка една от тях в собствения си финансов сектори. Белгийският министър добави, че се надява скоро да бъдат променени и счетоводните стандарти.

Тези мерки ще са в сила до 31 декември 2009 година, се уточнява в проектодекларацията на участниците в срещата.

Припомняме, по-рано министрите и управителите на централните банки на страните от Г-7 се договориха да не допуснат фалита на нито една голяма банка и приеха план от пет точки за справяне с глобалната криза.

Лидерите на Франция и Германия изразиха пълно единомислие по въпросите за противодействие на световната финансова криза.

Съгласувани национални спасителни действия за финансовите пазари са необходими, за да бъде възстановено доверието във световната икономика, се посочва в коментар на германския канцлер Ангела Меркел, публикуван във в. "Билд ам зонтаг".