Южните части на Големия бариерен риф страдат от обширно избелване на корали, породено от климатичните промени, съобщиха от CNN.

Австралийски организации за защита на рифовете повдигнаха тревоги за седми масов случай на избелване, който е възможно да се разгърне из цялата екологична зона. Масово избелване се е случвало и през 2016, 2017, 2020 и 2022 г., а преди това - през 1998 и 2002 г.

Учени от Управлението на морския парк на Големия бариерен риф и Австралийския институт по морски науки са установили чрез въздушни проучвания миналия уикенд, че избелването е "обширно и сравнително еднородно сред всички изследвани рифове." Те са прелетели над 27 крайбрежни рифове в района на остров Кепел и Гладстон, както и над 21 рифове край групата острови Козирог и Бънкър на юг от бреговете на Куинсланд, Австралия. Екип от Университета "Джеймс Кук" също съобщи за зони със средно ниво на корално избелване и около островите Кепел.

"Проучванията по въздух са идеалният инструмент за оценяване на пространствената степен на избелване, но трябва да отидем и под вода, за да разберем повече за повишеното ниво на избелване, както и за това колко надълбоко се простира то", обясни д-р Нийл Кантийн, старши научен сътрудник в Австралийския институт по морски науки.

Организациите планират разширяване на проучванията по въздух и море по дължината на целия риф през следващите седмици, след получаване на доклади от всички региони на морския парк.

С покачването на океанските температури над нормалното ниво, стресираният корал изхвърля водорасли от своята тъкан, които са неговият основен източник на храна. Без тях той може да умре от глад, като така се оголва белият цвят на неговия скелет и се получава т.нар. "избелване".

Заради продължителната употреба на изкопаеми горива, високите океански температури засилват унищожението на рифовете. Южните колебания също могат да бъдат фактор за изменението на температурите. Влиянието на климатичния феномен Ел Ниньо е най-силното регистрирано до момента. А през 2022 г. случай на избелване настъпва за първи път и по време на студената фаза - Ла Ниня. Това е повишило сериозно безпокойството за бъдещето на рифа.

"Наблюдавали сме намаляването на рибното изобилие при намаляване на кораловото покритие в този регион след минали явления като това. Но също сме забелязвали възстановяването на кораловите и рибни популации - просто е необходимо повече време, за да се позволи това възстановяване да се случи", твърди д-р Мая Сринивасън, учен в университетския център за изследване на тропическите води и водните екосистеми. Такова възстановяване беше наблюдавано през 2022 г. за първи път от 36 години.

Глобално затопляне: Океанът край Флорида тревожи учените

Глобално затопляне: Океанът край Флорида тревожи учените

Нова прогноза

Рекордни горещини на океанските води "покосиха" популацията на корал и около Флорида и Карибите миналата година. Наблюдатели от Австралия се страхуват, че същата участ ще сполети и рифовете край техните брегове.

"Видяното във Флорида и Карибите е урок за онова, което ще се случи за следващите 12 месеца, след като това явление вече се е задействало", сподели за CNN Ове Хю-Гулдберг, климатолог и главен учен към Фондацията за Големия бариерен риф.

Миналата година Националната администрация за океаните и атмосферата (НАОА) на САЩ описа в годишния си климатичен доклад покачването на океанските температури с близо 37 градуса в някои райони. По-рано този месец НАОА добави три нови нива в своята система за предупреждение, в отговор на засиленото избелване и високите нива на смъртност сред коралите.

Ниво 5 - новата най-висока степен, е класифицирано като "близо до окончателна смърт". Това означава, че над 80% от коралите в разглежданата зона са пред риск да загинат поради високите температури.

Миналата година Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО реши да не включва Големия бариерен риф в списъка със "застрашени", въпреки научните доказателства за големия риск.

Големият бариерен риф в Австралия остава извън списъка на ЮНЕСКО за опасност

Големият бариерен риф в Австралия остава извън списъка на ЮНЕСКО за опасност

Все още е под "сериозна заплаха" и може да отиде в списъка пред 2024 г.

Дейвид Ритър, изпълнителен директор на Greenpeace за Австралия и Тихия океан, излезе със следното изявление: "Австралийското правителство обещава да направи всичко възможно, за да защити Големия бариерен риф. Това включва адресиране на климатичните проблеми като основна заплаха за съществуването на рифа, както и да подсигурим намаляването на емисии според IPCC за 1.5°C."

Със своите 345 000 кв.м., Големият бариерен риф е най-големият риф в света. Той е дом на повече от 1500 вида риби и 411 вида твърди корали. Допълнително, рифът допринася за австралийската икономика с милиарди долари годишно и може да бъде наречен един от най-големите природни чудеса за страната и за света.