Европа преживява пореден ден с гореща вълна, която вече отне няколко живота. Рекордните горещини предизвикват горски пожари и прекъсвания на електричеството, съобщават "Ройтерс" и БиБиСи. 

Прогнозите са, че температурите ще бъдат малко по-ниски от тези, отчетени в петък, когато Франция регистрира температурен рекорд, но все още могат да достигнат над 40 градуса в някои райони на Северна Испания.

Метеоролозите твърдят, че горещият въздух от Северна Африка и високото налягане над Централна Европа, допринасят за горещините. Великобритания ще стане свидетел на най-горещия ден от годината в събота с температури, които се очаква да достигнат 34 градуса в Лондон.

Най-големите горски пожари в Испания от десетилетия

Най-големите горски пожари в Испания от десетилетия

Температурите днес се очаква да надвишат 44 градуса

Стотици пожарникари се бориха в събота, за да задържат пожари в Южна Франция, а рекордно високите температури в части от Европа причиниха смъртта на най-малко трима души в Италия.

В района на Гард, където в петък е регистрирана най-високата температура за Франция - 45,9 градуса по Целзий, пожари изпепелиха около 600 хектара земя и унищожиха няколко къщи и превозни средства.

Мобилизирани са повече от 700 пожарникари и 10 самолета, за да се справят с пожарите в Гард, някои от които доведоха до временно затваряне на участъци от автомагистрали. Няколко пожарникари са наранени, но няма съобщения за сериозни наранявания. 

Очаква се екстремната горещина да намалее в Южна Франция, но високите стойности все още са до 40 градуса. на север, Париж изпитва най-горещия ден от топлинната вълна досега с предвиден максимум от 37 градуса. Властите в столицата продължават забрана за шофиране на по-стари автомобили, за да ограничат замърсяването, свързвано с топлинните вълни.

Франция за първи път регистрира над 45 градуса по Целзий
Обновена

Франция за първи път регистрира над 45 градуса по Целзий

Стотици училища са затворени

Световната метеорологична организация заяви тази седмица, че 2019 г. е на път да бъде сред най-горещите години в света, а 2015-2019 г. ще е най-горещият петгодишен период.

Европейската топлинна вълна е "абсолютно последователна" с крайности, свързани с въздействието на емисиите на парникови газове.

За четвърти пореден ден в Испания се очакват необичайно високи температури, над 43 градуса.

Четиридесет от 50-те региона на Испания са с предупреждение за времето, като седем от тях се смятат за крайно рискови, съобщава националната метеорологична агенция.

Рекордни горещини през периода 2015-2019 г., отчита ООН

Рекордни горещини през периода 2015-2019 г., отчита ООН

Все още е рано да се каже дали горещата вълна в Европа

В североизточния град Херона, термометрите достигат рекордно високо ниво от 43,9 градуса в петък, като най-високата температура в каталунския град в историята.

Пожарникарите успяха да овладеят 90% от пожарите в североизточната провинция Тарагона, съобщи в събота каталонското правителство. Две други горски пожари в централната част на Толедо все още горят, коментират служители.

В Италия, болниците в Милано отчитат 35% увеличение на спешните посещения заради горещината, съобщават местните медии.

Търсенето на електроенергия в града се повишава, тъй като хората увеличават употребата на климатици, причинявайки спорадични прекъсвания на тока в магазините и ресторантите.

Температурите се очаква да намалеят през следващите дни, но ще останат високи.

Извънредни мерки в Европа заради жегите, пътищата се топят

Извънредни мерки в Европа заради жегите, пътищата се топят

Властите предупреждават, че температурите могат да надвишат 40 градуса по Целзий и да достигнат 45 градуса