Пожарникари се борят с горски пожари в мащаб, невиждан в продължение на 20 години в Испания и Южна Франция, в които в действие е безпрецедентен червен код за екстремно опасно време, след като голяма част от Западна Европа е залята от екстремна гореща вълна.

След като температурите в Северна Испания и Южна Франция се очаква днес да надвишат 44 градуса, правителствата призовават гражданите си да вземат всички възможни предпазни мерки, предупреждавайки, че в някои райони най-лошото предстои.

Извънредни мерки в Европа заради жегите, пътищата се топят

Извънредни мерки в Европа заради жегите, пътищата се топят

Властите предупреждават, че температурите могат да надвишат 40 градуса по Целзий и да достигнат 45 градуса

Метеорологичните условия накараха властите във Франция да повишат предупреждението за опасно време до най-високия червен код, което става за първи път, откакто тази система беше въведена през 2004 г. след горещата вълна през 2003 г., която доведе до 15 000 преждевременни смъртни случая.

Повече от 500 пожарникари и войници се борят в Испания с огромен горски пожар в каталунската провинция Тарагона, като досега са унищожени 5 500 хектара гора.

Петдесет и трима души са били евакуирани от домовете си, пет пътни участъка остават откъснати, а Гражданска защита посъветва хората да не влизат в района, освен ако не е абсолютно необходимо. Стотици овце са загинали в дима и пламъците.

Първи жертви на горещата вълна в Европа

Първи жертви на горещата вълна в Европа

Южна Франция е най-засегната от горещата вълна

"Изправени сме пред сериозен пожар в мащаб, невиждан от 20 години", посочи вътрешният министър на областта Микел Буч, допълвайки: "Могат да изгорят 20 000 хектара. Нека да сме наясно, че всяка небрежност може да доведе до катастрофа."

Началникът на регионалната пожарна служба заяви, че е трудно да бъде оптимист. "Теренът е сложен, което причинява много проблеми, а метеорологичните условия не са благоприятни", уточни Давид Борел пред "Радио Каталуния", добавяйки: "Това ни уморява и означава, че трябва да работим усилено, за да постигнем целите си."

Уточнява се, че към 350-те местни пожарникари, които се борят с огнената стихия, са били изпратени подкрепления от 221 специалисти от военните части за спешно реагиране, както и самолети, хеликоптери, трактори и друга тежка техника.

Франция за първи път регистрира над 45 градуса по Целзий
Обновена

Франция за първи път регистрира над 45 градуса по Целзий

Стотици училища са затворени