Говорителят на японското правителство Йошихиде Суга е фаворит сред избирателите да наследи премиера Шиндзо Абе. Това сочи социологическо проучване, публикувано от всекидневника "Майничи Шимбун" на фона на спекулации за организиране на предсрочни избори, информира "Ройтерс".

В Япония договориха наследника на Абе

В Япония договориха наследника на Абе

Управляващата партия се спря на Йошихиде Суга

Запитани кого ще изберат за наследник на Абе, 44% от анкетираните посочват Суга, а 36% подкрепят бившия военен министър Шигеру Ишиба. Суга има по-чиста преднина сред поддръжниците на водещата Либерално-демократическа партия (ЛДП).

Проучването, направено от вестника и Social Survey Research Centre, е поредното доказателство, че говорителят на правителството е най-популярният кандидат сред избирателите.

Тръмп е огорчен от оставката на Шиндзо Абе

Тръмп е огорчен от оставката на Шиндзо Абе

Япония била партньор на САЩ

Либерално-демократическата партия ще проведе избори за лидер на 14 септември. На вота ще гласуват депутати и регионални представители на партията. Победителят, който ще изкара мандата на Абе като шеф на партията, приключващ през септември 2021 г., ще стане и премиер заради мнозинството на ЛДП в парламента.

Суга служи като шеф на кабинета на Абе. Той обяви, че ще продължи ключовите политики на министър-председателя.

Отделно има спекулации, че може да бъдат организирани предсрочни избори за долната камара през следващия месец. Иначе мандатът на този парламент изтича през октомври 2021 г., но Суга може да поиска предсрочен вот, докато рейтингът му е висок, за да се опита да подобри шансовете си за спечелване на пълен тригодишен мандат като лидер на партията следващата година.

Военният министър Таро Коно заяви в сряда, че се очакват избори "вероятно по някое време през октомври".