Град в американския щат Илинойс е първият в САЩ, който ще приложи програма за изплащане на обезщетения на чернокожите си жители, след като местният съвет одобри първата такава инициатива, свързана с робството, пише "Гардиън".

Програмата за възстановяване на жилища (Local Reparations Restorative Housing Program) е одобрена в понеделник вечерта на гласуване в град Еванстън, на няколко километра от Чикаго.

Тя има за цел да помогне за намаляване на неравенството и справяне с последиците от робството при афроамериканците в града. Програмата за изплащане на обезщетения ще бъде финансирана от данъците върху продажбите на марихуана за развлечение.

Според плана до 10 милиона долара данъци върху продажбите ще бъдат отделени за обезщетения през следващото десетилетие.

Смята се, че това е първата програма за изплащане на компенсация на чернокожите.

Засегнатите жители ще могат да получат до 25 000 долара, които ще могат да бъдат използвани за ремонт, подобряване или модернизиране на недвижимо имущество в града, за изплащане на ипотеката или лихвите.

Тези, които могат да кандидатстват за обезщетението, трябва да са от расови и етнически групи от Африка и да живеят или техни роднини да са живеели в Еванстън между 1919 и 1969 г. Също могат да кандидатстват тези, които са били изправени пред жилищна дискриминация вследствие на политиките на града след 1969 г.