Голям гръцки туроператор неочаквано обяви, че спира да работи, което поставя в неизвестност хиляди българи, резервирали почивки в южната ни съседка. Компанията уточнява, че не става дума за фалит, но проблемът е сериозен, защото точно през нея минават 70% от организираните пътувания на българите до Гърция, съобщи БНТ. Българското министерство на туризма следи случая.

Фирмата съобщава, че няма достатъчно средства да се разплаща на хотелите, да издържа собствена авиокомпания и да връща пари за неосъществени почивки от 2020 г. и очаква помощ от гръцките власти.

Туризмът в Гърция ще получи подкрепа от 420 млн. евро

Туризмът в Гърция ще получи подкрепа от 420 млн. евро

Държава предлага парична субсидия за хотели

С надпис "Важна информация" на сайта си туроператорът уведомява, че заради финансови проблеми от 21 до 26 юни няма да обслужва резервации. Българският представител на компанията уверява, че е спасил почивките на част от хората с лични средства, но само за 4 дни.

"Не могат да работят, защото нямат финансови средства да заплатят хотелите", уточнява Тодор Севастакиев, представител на гръцката компания в България.

"Те, ако искаха да обявят фалит, щяха да го направят. Те първоначално колегите започнаха да връщат пари в интерес на истината. Ние от ранните ми резервации, които бяха за април, за май част от хората си пътуваха в май месец. Други им върнаха някакви пари, изобщо нещата бяха тръгнали много добре." - коментира Евгения Димова, управител на българска туристическа компания, която работи с гръцкия туроператор.

"Получава се един омагьосан кръг. Те имат да взимат от едни хотели пари, имат да дават на други хотели пари за нови резервации или за стари резервации, които са резервирани от 2020г. и се изпада в едно положение на недостиг на средства", поясни Евгения Димова.

Гърция иска отваряне на всички гранични пунктове у нас

Гърция иска отваряне на всички гранични пунктове у нас

Местните медии питат защо не се отвори ГКПП "Илинден-Ексохи"

Гръцката фирма очаква подкрепа от гръцките власти, българските туроператори - от българските. Разчитат да получат обещаната помощ в размер на 15 % от оборота си за 2019г., за да връщат пари на хората.

Ако гръцката компания фалира, то във всички държави от офисите на фирмата без работа ще останат над 3 000 души. Хиляди ще бъдат и тези с платени, но провалени почивки.