Гръцките фермери се опитаха да изпълнят заканите си и да блокират границата при митническия пункт "Промахон-Кулата", съобщи БНР.

Засега плановете им се провалят, защото на място втори ден има засилено полицейско присъствие и специални части за борба с безредиците.

Вчера се появиха коментари, че именно тяхното присъствие е изнервило протестиращите. Когато ги видели да се екипират с шлемове и щитове, напрежението ескалирало и тогава се случило и нападението над български журналисти.

Гръцките фермери са опасно близо до българската граница
Обновена

Гръцките фермери са опасно близо до българската граница

Нападнали български журналисти

Подобен сценарий не е изключен и сега, защото представителите на българските медии отново бяха изгонени от горещата точка, а фермерите заявиха в прав текст, че те не са добре дошли на тяхна територия.

Припомняме, че вчера снимачен екип беше атакуван и повредиха част от техниката му.

Засега спецчастите осуетяват опитите на протестиращи земеделци от близките села да се придвижат с тракторите до граничния пункт.

Движението през най-натоварената българо-гръцка граница е нормално и в двете посоки, въпреки че спецчастите са затворили главния път Е-79 край Серес. Мярката е именно за да не се допуснат струпаните земеделски машини да тръгнат към Солун или Промахон.

Земеделски производители от най-близките до границата гръцки села все пак направиха опит да стигнат с тракторите до граничния пункт, но бяха заплашени от полицията с големи глоби.

По непотвърдена официално информация лидерите на протеста в област Серес са отправили искане до полицията да им разреши да разположат машините встрани от международния път в района на Промахон и изчакват отговора.

Превозвачите готови с контраблокада при протест на гръцките фермери

Превозвачите готови с контраблокада при протест на гръцките фермери

Искат международната дипломация да спре случващото се

Българските превозвачи потвърдиха готовността си за пълна контраблокада, ако се повтори миналогодишния сценарий, когато над 40 дни границата беше блокирана.