Гръцкият парламент одобри задължителната ваксинация за работещите в здравната сфера и за някои социални работници, съобщи БНР.

Мярката обхваща медиците и всички други служители в здравния сектор, както работещите в домове за възрастни хора и за лица със специални нужди.

Всички неваксинирани ще бъдат изпращани в неплатен отпуск до завършване на ваксинацията им.

На работодателите, които нарушават наредбата, ще бъдат налагани санкции от 10 хиляди до 50 хиляди евро. При повторно нарушение глобата е от 20 хиляди до 200 хиляди евро.

Италия, Франция и Гърция със задължителна ваксинация за здравните работници, Британия не е сигурна

Италия, Франция и Гърция със задължителна ваксинация за здравните работници, Британия не е сигурна

Саудитска Арабия провежда широка политика "без ваксина, без работа" в публичния и частния сектор

В зависимост от развитието на ситуацията се предвижда и възможност за разширяване на обхвата на задължителната ваксинация с работещи извън здравните заведения.

Освен това депутатите гласуваха текст, според който всички работещи в държавния и частния сектор, които са със завършен ваксинационен цикъл или са преболедували през изминалите 6 месеца, трябва да представят документ за това на работодателите си.

В Гърция: Скоростта на предаване на Делта варианта е ужасяваща

В Гърция: Скоростта на предаване на Делта варианта е ужасяваща

99% от заразените в болници или реанимации са без ваксина - "пандемия на неваксинираните"

Делта вариантът на коронавируса вече е доминиращ при новите инфекции в страната. Делът на тези случаи се повишава с около 10 процентни пункта на седмица. Тази мутация е много по-заразна, а в същото време ваксинациите в Гърция не са напреднали до степен населението да бъде защитено.

Патологът и експертът по инфекциозни болести Мариос Лазанас коментира, че времето на четвъртата вълна на пандемията е изненадало експертите. "Честно казано, очаквахме го, но не и толкова бързо. Тоест, мислехме, че това цунами ще дойде в края на август, но дойде много по-бързо." - поясни той.