25% от всички държави по света са преживели драматично надигане на гражданското вълнение през 2019 г. - притеснителна тенденция, която вероятно ще продължи и през 2020 г., пише "Гардиън".

Консултантската компания Verisk Maplecroft, която е водеща в анализа на риска и стратегически прогнози, публикува доклад, в който се акцентира, че 47 страни са преживели значително увеличение на броя на протестите през последната година. Хонконг, Чили, Нигерия, Судан, Хаити и Ливан са сред засегнатите.

Светът през 2019 г. - точки на разпад?

Светът през 2019 г. - точки на разпад?

Центърът на световните събития е все по-неопределен

Судан, където 30-годишното управление на Омар ал Башир приключи през 2019 г., изпревари раздирания от война Йемен и е на върха в индекса на Verisk Maplecroft за гражданските размирици по света.

Хонконг и Чили се разглеждат като "местата с най-голям риск" по отношение на сериозността и честотата на протестите, пишат авторите на доклада, които прогнозират, че ситуацията е малко вероятно да се подобри на двете места през следващите две години.

Северна Корея се посочва като най-опасното място за един протестиращ.

Изследването се основава на редица индекси на компанията за риска, включително гражданското недоволство, силите за сигурност и правата на човека.

Изследователите прогнозират нестабилността да продължи и през 2020 г. Те отбелязват, че протестите вероятно ще се увеличат в 75 държави през следващите 6 месеца, включително Китай, Турция, Саудитска Арабия, Русия и Тайланд.

Авторите посочват десетте държави с най-голям риск от безредици: Венецуела, Иран, Либия, Гвинея, Нигерия, Пакистан, Бангладеш, Чили, Палестина и Етиопия.

Оценката за 10% от държавите е "екстремен риск" през 2020 г. в сравнение с 5% през 2016 г.

Посочва се, че причината за увеличението е комплексна и е в резултат на смесица от вътрешни фактори, включително спад на доходите, увеличаване на неравенството, изгубване на доверие към традиционния политически елит, корупция и подкопаване на гражданските и политическите права.

Източна Африка е свидетел на най-голямото увеличение на гражданското недоволство през 2019 г., следвана от Азия, основно заради събитията в Хонконг.