Грузинската армия започна двуседмични военни учения със САЩ и други страни партньори днес, ден преди вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс да посети бившата съветска република, съобщава Ройтерс.

Около 2800 войници от Съединените щати, Великобритания, Германия, Турция, Украйна, Словения, Армения и Грузия участват в маневрите. 

Вашингтон изпраща цяла механизирана бригада, включваща няколко "Брадли"- пехотни бойни превозни средства и основните бойни танкове M1A2 Abrams.

Премиерът на Грузия Квирикашвили коментира, че ученията са важно събитие за южнокавказката република.

"Тези учения ще помогнат на Грузия да се доближи до стандартите на НАТО и да укрепи стабилността в целия регион", каза Квирикашвили на церемонията по откриването.

Руските представители все още не са коментирали събитието, но през предходните години Москва предупреди, че тренировките могат да дестабилизират региона.

"Това учение не е насочено срещу никоя държава, а ще помогне на Грузия да разшири капацитета си за оперативна съвместимост в международни операции", каза посланикът на САЩ Иън Кели пред Ройтерс.

Русия и Грузия воюваха през 2008 г. по време на войната срещу отцепническия грузински регион Южна Осетия. Москва продължава да разполага с гарнизон там и да подкрепя друг отцепил се регион, Абхазия.