325 години от раждането на Джон Харисън, отбеляза "Гугъл". Часовникар по образование, той прави възможно Англия да се утвърди като водеща морска сила.

Изобретяването на моряшкия хронометър от английския часовникар Джон Харисън през 1761 г. е събитие от първостепенно значение. Мореплавателите най-после разполагат със средство за точно измерване на географската дължина. Точното изчисление на дължината, което дава нейното положение на изток и на запад от един главен меридиан, наистина е съдбоносен проблем от самото начало на великите открития.

Тогава този проблем е бил толкова непосилен, че британският парламент предлага награда от 20 000 паунда (днес тази сума може да се сравни с 2 870 000 паунда) за този, който ще бъде в състояние да го реши.

През 2002 г. обществено проучване поставя Джон Харисън на 39-то място в списъка на 100 на най-великите британци.

Това не е случайно самият изобретател на четири пъти усъвършенства уреда си, за да го направи удобен за използване от моряците. Така се стига до 1772 г. На сцената се появил британският изследовател капитан Джеймс Кук. По време на второто си историческо пътешествие Кук използвал копие на хронометъра на Харисън, за което по-късно съобщил, че е надминало всички очаквания.