Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш похвали Германия като "сила за мир" и "стълб на мултилатерализма" по време на реч пред Бундестага по повод 75 г. от основаването на световната организация, информира ДПА.

"Като генерален секретар на ООН всеки ден съм свидетел на начините, по които Германия със своето историческо съзнание и отговорност заема водеща роля в света", каза Гутериш по време на речта си на немски език бавно, но уверено.

"Виждам как Германия се изправя пред най-големите предизвикателства на нашето време", добави той.

"Германия е важен съюзник по света, който се бори за мир", подчерта Гутериш и посочи мисиите на Германия в Афганистан и Африка.

По време на речта присъстваха германският канцлер Ангела Меркел, президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и председателят на Конституционния съд Щефан Харбарт.

Гутериш говори и за пандемията от коронавирус.

"Важно е да се гледа на ваксините като на световно обществено добро. Трябва да бъдат достъпни за всички хора", отбеляза той.

Генералният секретар също предупреди за "дезинформационен вирус" по време на пандемията.

"По света виждаме как популизмът пренебрегва науката и заблуждава хората. Разпространява се дезинформация, митове и диви конспиративни теории", предупреди португалецът.

По думите му ООН работи за изграждане на доверие във ваксинацията, основано на науката и фактите.

Гутериш бе представен на Бундестага от председателя на долната камара Волфганг Шойбле.

Шойбле говори за липсата на амбиция и фокус на ЕС в началото на речта си.

Блокът обича да се описва като "най-големия мирен проект на нашето време. Но ние европейците наистина ли полагаме достатъчно усилия? Не прахосваме ли твърде често? Енергията, която е влагана на преговорите за Брекзит е необходима за напредък на общата външна политика и политика за сигурност", убеден е той.

Според него по-добре е енергията да бъде пренасочена за намиране на общо решение за мигрантската криза или прилагането на Парижкото споразумение за климата.

Гутериш ще проведе разговори с Меркел и Щайнмайер. Вчера той се срещна с германския външен министър Хайко Маас.

Хартата на ООН, която създава организацията в Ню Йорк, влиза в сила на 24 октомври 1945 г. Днес 193 държави са членове.

Германия в момента е един от 10-те непостоянни членове на 15-членния Съвет за сигурност.

Двугодишният мандат на Берлин като член на Съвета за сигурност на ООН изтича на 31 декември.