Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се цели в изготвянето на глобален план за борба с езика на омразата. Това обяви самият той по време на визита в джамия в Нова Зеландия, където десетки мюсюлмани бяха убити при масова стрелба през март, информира "Ройтерс".

Гутериш посети джамията Al Noor в южния град Крайстчърч, където нападател изби повече от 40 души на 15 март при една от атаките срещу две джамии, при които загинаха общо 51 души.

Десетки загинали и ранени при стрелба в джамии в Нова Зеландия
Обновена

Десетки загинали и ранени при стрелба в джамии в Нова Зеландия

Четирима души са били задържани по случая

Австралиецът Брентън Тарант, бял супремасист, е обвинен за атаката.

"Езикът на омразата се разпространява и публичното говорене загрубява", предупреди Гутериш в реч пред джамията.

"Социалните медии се използват като платформа за фанатизъм. Ние всички трябва да покажем солидарност в отговор на това опасно надигане на омразата", подчерта той.

Гутериш добави, че е поискал от специалния съветник на ООН за предотвратяване на геноцид да сформира екип, който да изработи световен план за действия срещу езика на омразата.

Посещението на генералния секретар съвпадна с подготовката на премиера на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, която заедно с Франция ще организират международна среща за световна подкрепа в борбата с разпространяващото се насилие онлайн.

Генералният секретар каза още, че обикновено солидарно посещава мюсюлманска държава по време на ежегодния свещен месец Рамазан, който започна на 5 май, но реши да посети Нова Зеландия заради нападението.

След тридневната си визита той ще се срещне с лидерите в региона във Фиджи, за да обсъдят климатичните промени.