Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в понеделник алармира, че повишаването от Русия на нивото на тревога за ядрените си сили след нахлуването в Украйна е "смразяващо развитие", съобщава "Ройтерс".

"Перспективата за ядрен конфликт, някога немислима, сега отново е в рамките на възможностите", каза Гутериш пред репортери и повтори призива си за незабавно прекратяване на враждебните действия.

Руската инвазия в Украйна, която започна на 24 февруари, досега принуди повече от 2,8 милиона души да бягат през границите на Украйна и хвана стотици хиляди в капан в обсадените градове, като същевременно предизвика широки западни санкции срещу Русия.

Руският президент Владимир Путин в края на миналия месец каза, че ядрените сили на неговата страна трябва да бъдат приведени в повишена бойна готовност, което поражда опасения, че инвазията на Русия в Украйна може да доведе до ядрена война.

Представители на САЩ заявиха, че не виждат причина за промяна на нивата на ядрена тревога на Вашингтон.

Путин размаха ядрения меч, знаейки, че Западът не иска да започне Трета световна война

Путин размаха ядрения меч, знаейки, че Западът не иска да започне Трета световна война

Но ако атакува един от партньорите в НАТО, ситуация ще се промени

Русия и Съединените щати имат най-големите арсенали от ядрени бойни глави след Студената война, която раздели света през по-голямата част от 20-ти век, противопоставяйки Запада срещу Съветския съюз и неговите съюзници.

Гутериш също така призова за запазване на сигурността и безопасността на ядрените съоръжения след пожар в Запорожската атомна електроцентрала в Украйна, най-големият по рода си в Европа, който избухна по време на превземането на централата от руски сили.

"Време е да спрем ужаса, отприщен върху народа на Украйна и да поемем по пътя на дипломацията и мира", каза Гутериш.

Той каза също, че ООН ще отпусне още 40 милиона долара от своя централен фонд за спешно реагиране, за да увеличи хуманитарната помощ за Украйна.

"Това финансиране ще помогне за доставянето на критични доставки на храна, вода, лекарства и друга животоспасяваща помощ в страната, както и ще предостави парична помощ", каза Гутериш.

Денят, в който гражданската ядрена енергия се превърна в мишена и оръжие

Денят, в който гражданската ядрена енергия се превърна в мишена и оръжие

Умишленото бомбардиране на реактор остава най-лошият сценарий, но и най-малко вероятният

Действащият председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Збигнев Рау каза на заседание на Съвета за сигурност на ООН, че агресията на Русия заплашва съществуването на ОССЕ, която има близо 60 членове, включително Русия.

"Неспазването на принципите и ангажиментите на ОССЕ поставя въпроси не само за бъдещето на организацията, но и за стабилността на базирания на правила ред", каза Рау, призовавайки както ООН, така и ОССЕ да засилят усилията за възстановяване на мира.

"Пепелта на Киев, Харков и Мариупол и хиляди загубени невинни животи са ярко напомняне за високата цена, която плащаме за безразличието пред лицето на грубата сила", каза той.

Гутериш, коментира, че "Украйна гори. Страната се унищожава пред очите на света. Какъвто и да е изходът, в тази война няма да има победители, а само губещи ... Това е и атака срещу най-уязвимите хора и държави в света. Дамоклевият меч надвисва над глобалната икономика, особено над развиващия се свят".

Гутериш, който благодари на Франция, Германия, Израел, Индия, Турция и Китай за усилията им за посредничество, каза, че създаването на зона, забранена за полети над Украйна, "има риск от ескалация на напрежението".

В Русия отново декларират, че ядрена война е невъзможна и недопустима

В Русия отново декларират, че ядрена война е невъзможна и недопустима

Би означавало край на цивилизацията и държавите с ядрено оръжие са съгласни да не се допуска, въпреки настоящите различия