Самообразовал се германски компютърен ентусиаст, раздразнен от различни политически коментари, е отговорен за изтичането на информация за германските политици в интернет през декември.

Това съобщи прокуратурата на Германия след ареста на основния заподозрян, информира ДПА.

20-годишен пое отговорност за хакерската атака срещу политиците в Германия
Обновена

20-годишен пое отговорност за хакерската атака срещу политиците в Германия

20-годишният е от западната провинция Хесен

Заподозряният - 20-годишен германец от западната провинция Хесен, който няма криминално минало - призна пред властите, че е извършил престъплението и че е действал сам. Държавното обвинение поясни, че 20-годишният е освободен от ареста. Според прокуратурата заподозряният ще бъде глобен или ще бъде изискано от него да положи общественополезен труд.

Снимка 398998

Източник: ЕПА

Пробивът в киберсигурността доведе до политически натиск над правителството. Информацията, която съдържа адреси на местожителство, мобилни номера, писма, записи и копия на документи за самоличност, бяха разпространени за първи път чрез "Туитър" през декември, но цялата информация излезе в публичното пространство през миналата седмица.

Германската полиция извършва претърсвания заради хакерската атака срещу политици

Германската полиция извършва претърсвания заради хакерската атака срещу политици

Обискиран е апартамент на 19-годишен

Около 1000 души са засегнати, включително депутати от Бундестага, Европейския парламент, регионалните и местни законодателни органи.

Депутатите от всички партии в Бундестага са засегнати с изключение на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" - най-голямата опозиционна партия в парламента.

Георг Унгефук от прокуратурата във Франкфурт съобщи, че 20-годишният издирвал и се е сдобил с информацията, защото е бил вбесен от публични коментари на засегнатите политици. Представителят не разкри подробности кои коментари са ядосали 20-годишния германец. Разследването все още не е приключило, тъй като прокурорите искат да са абсолютно сигурни за мотивите.

Меркел не била сериозно засегната от хакерската атака

Меркел не била сериозно засегната от хакерската атака

Атаката е засегнала стотици политици

Заподозряният беше арестуван в неделя и освободен в понеделник, отбеляза Унгефук. Властите не смятат, че ще се укрие, защото живее при родителите си. Не смятат, че има и съучастници.

Унгефук добави, че заподозряният се разкайва за стореното от него.

Представителят на прокуратурата поясни, че заподозряният се е сдобил с част от информация при хакерска атака, но също така е използвал информация, която е достъпна в публичното пространство. Преди да бъде задържан той е унищожил един от носителите на информация, която е събрал.