Хакнаха  хиляди документи от фондация "Отворено общество" на милиардера Джордж Сорос. Информацията е публикувана в интернет, съобщава РТ.

Повече от 2 500 файла от организации на милиардера бяха разпространени от хакери.

Изтеклата информация, публикувана от DC leaks, включва стотици вътрешни документа от различни отдели на организациите на Сорос, предимно от фондациите  "Отворено общество".

Файловете са групирани в секции по географски регион, Световната банка и кабинетът на президента. Те покриват периода от 2008 до 2016 година, според The Daily Caller.

Информацията разкрива работни планове, стратегии, приоритети и други дейности на Сорос, включително доклади за европейски избори, миграцията и даването на убежище в Европа.

От DC Leaks твърдят, че това е работа на американски активисти, които искат да покажат истината за „процеса на вземане на решения в САЩ, както и ключови елементи от американския политически живот”.

Американски експерти по сигурността обвиняват руски хакери за изтичането на информацията, отбелязва Bloomberg.

През юни хакери отново разпространиха информация за фондациите на Сорос. Проникването е съобщено на ФБР.

Хакери в DC Leaks също разкриха мейли на бившия натовски генерал Филип Брийдлов, които показват, че той се е опитал да провокира президента Обама да започне конфликт с Русия. Брийдлов заяви пред СиЕнЕн през юли, че мейлите са откраднати като част от инициирана от държава разузнавателна операция.

Изтекъл в интернет мейл, разпространен по-рано тази седмица от „Уикилийкс”, показва Сорос как е съветвал Хилари Клинтън по време на мандата й на държавен секретар да се справи с напрежение в Албания.

Фондациите на Сорос предоставят финансиране на Международния консорциум на разследващите журналисти, които по-рано тази година разкриха „Панамските документи”, включващи милиони документи на кантората „Мосак Фонсека”, показващи как богатите укриват данъци.