Бригадите "Ал Касам", военното крило на групата "Хамас", предупреди Израел, че няма да има червени линии в отговор на атаките срещу ивицата Газа, съобщава "Йени шафак".

"Няма червени линии, когато става въпрос за реакция на агресията", коментира Абу Убайда, говорител на групата в телевизионна реч.

Говорителят потвърди подкрепата на групата за Йерусалим, описвайки свещения и за мюсюлманите град като "фокуса на конфликта, иконата на битките и спусъка за въстанията", добавяйки, че са готови да жертват всичко, за да защитят града и джамията Ал-Акса.

"Нашите оръжия и нашето натрупване на сила са в името на нашата земя, защитата на нашия народ и победата на нашите светилища", допълва той.

Той също така почете лидерите на групата, включително командира на град Газа Басем Иса, които са убити от израелските въздушни удари в сряда, приветствайки ги като "герои".

Абу Убайда коментира, че продължаващата битка с Израел е уникална поради единната позиция на всички палестинци по отношение на съпротивата срещу израелската агресия.

Говорителят също така успокои палестинците, че предстоят още изненади за пробив на израелските крепости, добавяйки, че атаките на Ал-Касам "разкриха уязвимостта на врага".

"Въпреки разликата във военните способности, ние насочихме масивни ракетни удари. Никоя държава не се е осмелила да ви нанесе дори една десета от тези щети след Накба", добави той, позовавайки се изгонване на палестинците през 1948 г., за да се проправи пътя за създаването на държавата Израел.

"Решението да атакуваме Тел Авив, Йерусалим, Димона, Ашкелон, Ашдод, Беершева е по-лесно за нас, отколкото да отпием глътка вода".

Израелските бойни самолети продължават да атакуват високи сгради и други цели в ивицата Газа. Откакто израелската офанзива започна късно в понеделник, здравното министерство на Газа заяви, че са убити най-малко 84 души, включително 17 деца. Повече от 480 други са ранени.

Убити са поне шест израелци и един индийски гражданин. Израелската армия заяви, че от Газа са изстреляни над 1500 ракети към различни места в Израел и съсредоточават подкрепления в близост до източните земи на анклава.

Израелската армия чака одобрение за сухопътно нахлуване в Газа

Израелската армия чака одобрение за сухопътно нахлуване в Газа

67 души загинаха при ВВС удари по Газа, а 7 души загинаха от атаки на Хамас срещу Израел

Сблъсъците между арабски и еврейски тълпи по улиците на израелски градове предизвикаха предупрежденията на израелските лидери, че конфликтът от десетилетия може да прерасне към гражданска война. Премиерът Бенямин Нетаняху определи сцените на палежи и насилие като "анархия" и призова за прекратяване на "линчовете", пише "Ню Йорк Таймс".

"Това, което се случва в израелските градове през последните няколко дни, е неприемливо", каза Нетаняху. "Това е анархия."

Израелските граждани не трябва да вземат закона в ръцете си, дори ако "кръвта им кипи", добави той: "Нищо не оправдава линча на евреи от араби и нищо не оправдава линча на араби от евреи."

Еврейските и арабските граждани се сблъскаха в най-сериозното насилие от десетилетия в израелските градове - хвърляне на камъни по автомобили, изгаряне на офиси и места за поклонение и тълпи, които измъкват хора от превозните им средства.

Няколко израелски лидери, водени от президента Реувен Ривлин споменаха призрака на гражданската война - някога немислима идея.

"Трябва да разрешим проблемите си без да причиняваме гражданска война, която може да представлява опасност за нашето съществуване, повече от всички опасности, които имаме отвън", каза Ривлин. "Мълчаливото мнозинство не казва нищо, защото е напълно зашеметено."

Палестинските лидери заявиха, че говоренето за гражданска война е отвличане на вниманието от истинската причина за размириците - полицейска жестокост срещу палестински протестиращи и провокативни действия на десни израелски заселници.

"Полицията застреля арабски демонстранти в Лод", каза Ахмед Тиби, лидер на партия "Таал" и член на израелския парламент, позовавайки се на смесения арабско-еврейски град в Израел, където се случиха едни от най-тежките сблъсъци. "Не искаме кръвопролитие. Искаме да протестираме."

Бойци от Газа и израелски сили се атакуват от дни, откакто полицията нахлу в джамия в Йерусалим на място, почитано както от мюсюлмани, така и от евреи.

Израелската гранична полиция е разположена в арабски и смесени арабско-еврейски градове в Израел, а министърът на отбраната Бени Ганц заповядва повече сили на улиците в четвъртък след поредната нощ на размирици.

В едно крайбрежно предградие на юг от Тел Авив десетки еврейски екстремисти се редуваха и биеха човек, за когото се предполагаше, че е арабин, дори докато той лежеше неподвижно на земята. На север, в друг крайбрежен град, арабска тълпа би мъж, когото смятат за евреин с пръчки и камъни, оставяйки го в критично състояние. Наблизо арабска тълпа едва не намушка мъж, за когото вярваха, че е евреин.

Един смесен еврейско-арабски град, Лод бе обявен за "блокиран". Тамер Нафар, палестински рапър, смятан за един от символите на този град, коментира ужасния разрив вътре в общността. "Може би по различен начин гледаме на думата съжителство. Но засега има само една страна, еврейската страна."

Последният конфликт, който избухна в понеделник, се различава от миналите модели и по много други начини.

Израелците в целия политически спектър обикновено се обединяват в лицето на подобни военни действия. Но четири неубедителни вота за две години оставиха страната дълбоко раздробена, политическите съперници на Нетаняху го обвиняват за избухването на насилието.

Това е първият интензивен конфликт, откакто Израел нормализира отношенията с няколко арабски страни, включително Обединените арабски емирства.

И първият по време на администрацията на Байдън, която изпрати сигнали, че е готова да се ангажира бързо, за да се опита да деескалира напрежението. Новата администрация на САЩ се надяваше да фокусира своите външнополитически усилия върху други части на света, като Китай и Иран и върху възстановяването на многостранния фокус, отхвърлен от президента Доналд Тръмп, но Близкият изток отново предизвика внимание.

Нахлуването в Ал-Акса може да е било искрата за настоящия кръг от военни действия, но горивото са години на гняв от арабското малцинство на Израел, което съставлява около 20 процента от населението. Те имат пълно гражданство, но защитниците на правата твърдят, че са жертви на десетки дискриминационни разпоредби.

"Начинът, по който се отнасят с нас е сякаш не бива да бъдем тук", коментира Диана Буту, палестински политически анализатор от Хайфа, град в Северен Израел.

Нетаняху се зарече да спре "анархията" между Израел и Палестина

Нетаняху се зарече да спре "анархията" между Израел и Палестина

Израелският премиер обеща да работи за възстановяване на мира и сигурността в региона