Движението Хамас, контролиращо сектора Газа, забрани масовите събирания на хора по улиците заради петъчната молитва. Забрана за масови събирания , за да се предотвратят срещи на членове на движението Фатах.

Тези събирания се провеждат в рамките на молитвите, които са предлог за разпространение на анархията, раздора и хаоса на територията на сектора Газа, заявява официален представител на движението и на действащото в Газа правителство на Хамас Тахер ан Нуну.

Миналия четвъртък ръководството на движението Фатах призова своите привърженици в сектора Газа да извършват петъчната молитва на улиците и на обществени места.

Движението на Махмуд Абас твърди, че движението Хамас провежда информационна война против Фатах и петъчните проповеди, които имамите произнасят от джамиите в сектора Газа, тъй като се твърди, че проповедите на имамите разпалват конфликта между двете палестински движения.

Миналата седмица молитва по улиците и площадите на Газа завърши със стълкновения между привърженици на Фатах и полицейските отряди на Хамас. Ранени бяха 12 човека, припомня РИА Новости. 

„За да се предотвратят подобни инциденти, правителството в сектора Газа реши да засили мерките за безопасност в палестинския анклав", се казва в изявлението на официалния представител на Хамас.