Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи осъди атаката срещу посолството на Саудитска Арабия в Техеран този месец, цитиран от Ройтерс.

Според него нападението е било „наистина лошо”.

Атаката срещу саудитското посолство в Техеран наистина беше лоша и вредна за Иран и исляма, изтъкна той.

В Иран арестуваха демонстранти заради погром срещу саудитското посолство

В Иран арестуваха демонстранти заради погром срещу саудитското посолство

Тълпата нахлу в сградата...

Припомняме, в началото на месеца над 40 души, участвали на протест, бяха арестувани в Техеран заради погром срещу посолството на Саудитска Арабия. Някои от протестиращите нахлуха в сградата, като опустошиха няколко помещения и се опитаха да подпалят посолството.

Демонстрантите се стекоха при дипломатическата мисия, за да изразят недоволството си от екзекуцията на шиитския духовен водач Нимр ал Нимр в Саудитска Арабия.

Ден преди това министерството на външните работи на Саудитска Арабия съобщи, че са екзекутирани 47 души, осъдени за тероризъм и подстрекаване към терористични действия. Освен шиитския проповедник Нимр ал Нимр, сред тях е и един от местните лидери на „Ал Кайда” Фарис ал Захрани.

Заради погрома Саудитска Арабия и няколко съюзници на Рияд прекъснаха дипломатически отношения с Иран.

В съобщение, качено на сайта на Хаменеи, лидерът на Иран също благодари на Революционната гвардия за задържането на група американски моряци в Персийския залив миналата седмица.

Според него гвардията е сторила правилното нещо.

Политиците трябва да сторят същото и да спрат враговете с всичката си сила, ако прекрачат всякакви граници, подчерта Хаменеи.

Иран освободи задържаните американски моряци

Иран освободи задържаните американски моряци

Но малко по-късно Революционната гвардия

Иран задържа 10 моряци от два патрулиращи кораба на САЩ в териториалните води на страната след повреда в навигационната система на плавателните съдове. Ден по-късно след интензивни дипломатически преговори между Техеран и Вашингтон те бяха освободени.